szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybank szerint mostantól Magyarország rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal a kelet-közép-európai régióban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát – tudatták szerdán. A közlemény szerint a döntéssel a jegybank folytatta az aranytartalék 2018-as megtízszerezésével elkezdett folyamatot.

Az MNB mostani döntésével Magyarország az 56. helyről a 36. helyre ugrott a nemzetközi rangsorban az aranytartalék mérete alapján, míg a kelet-közép-európai régióban a 6. helyről a 3. helyre javította pozícióját – közölték. Az ország egy főre jutó aranytartaléka ezzel együtt 0,1 unciáról 0,31 unciára emelkedett, mellyel a kelet-közép-európai régióban

mostantól Magyarország rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal.

A Magyar Nemzeti Bank 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot. Az aranytartalék állománya a második világháborúig emelkedett, majd a háború végén az MNB legendás „Aranyvonatán” mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekített ki a jegybank az ausztriai Spital am Pyhrnbe.

A kimenekített aranytartalék teljes mértékben visszakerült az ország tulajdonába a háború végét követően, ami fedezetként támogatta a magyar gazdaság stabilizációját és a pénzügyi konszolidációt az új fizetőeszköz, az idén 75 éves jubileumát ünneplő forint bevezetésekor – közölte az MNB.

A rendszerváltás idején a Magyar Nemzeti Bank akkori vezetésének döntése következtében Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és a készlet egészen 2018-ig változatlan maradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”

Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”

Szlávik János: Nagyon óvatosnak kell lenni a színházak, mozik nyitásával

Szlávik János: Nagyon óvatosnak kell lenni a színházak, mozik nyitásával

Elszántság és kreativitás

Elszántság és kreativitás