szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a változására.

Július 1-jével megszűnik a 22 eurós értékhatár alatti, az Európai Unión kívülről rendelt áruk áfamentessége – közölte a Magyar Posta Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A változás uniós szintű, és azért vezették be, mert

az eddigi szabályozás jogosulatlan előnyhöz jutatta az EU-n kívüli kereskedőket, miközben egyre bővült az e-kereskedelem.

Az olcsó internetes rendelések áfamentessége jelentős bevételkiesést jelentett az uniós országok költségvetésének is.

A jelenleg még érvényes szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 eurós, nagyjából 7900 forintos összeghatárig vám- és áfamentesek. A 22 és 150 euró közöttiek már csak vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk. Júliustól viszont bármilyen apróságot is vesz valaki az interneten, ha nem uniós országban adják fel, meg kell fizetni utána a 27 százalékos áfát.

Az uniós áfairányelv változása a Magyar Posta Zrt.-re is terhet ró, júliustól ugyanis válogatás nélkül vámeljárás alá kell vonniuk minden olyan csomagot, amelyben árut sejtenek. A vállalat azt írta:

ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban.

Éppen ezért automatikus vámeljárással készülnek a jogszabályváltozásra.

A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja is termékértékhez igazítottan sávos lesz. Ez jelenleg egységesen 3500 forint, amennyiben a postát bízzuk meg a vámkezeléssel. Ha nem, akkor 1000 forintot kérnek a közreműködésért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Moderna: Fél évvel a második oltás után is jól véd az oltóanyag az összes vírusvariáns ellen

Moderna: Fél évvel a második oltás után is jól véd az oltóanyag az összes vírusvariáns ellen