szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy új hatóságot tesz meg az állami koncessziók, a bírósági végrehajtók és a felszámolók urává az Orbán-kabinet, ezzel is gyengítve egy jövőbeli nem fideszes vezetést.

Orwelli módon vészjósló nevet kap a Fidesz legújabb kreatúrája: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. De a lényegét tekintve is igazi frankensteini szörnyeteg lesz, ha a Palkovics László innovációminiszter által előadott törvényjavaslat értelmében októberben életre kel. A szerencsejáték és a dohányzás mint szenvedélybetegséget okozó káros szokások közt még csak-csak kimutatható kapcsolat, s az állami koncessziók általában ezekhez köthetők. A bírósági végrehajtások és a vállalati csődeljárások, felszámolások hozzájuk varrásához azonban már igencsak erős cérnára van szükség. Márpedig az új hatóság mindeme területek fölött diszponálni fog.

Az új szerv fölött ott áll majd az Országgyűlés, azonban ahogy a megteremtése, úgy alapjainak átalakítása is csak a szavazatok kétharmadával lenne lehetséges. Előbb-utóbb a Fidesz elveszíti alkotmányozó többségét, ám a mára kialakított gazdasági, választójogi és közigazgatási keretek közt nem úgy tűnik, hogy bármilyen politikai erőnek egyhamar hasonló fölénye lehetne. Addig a hatóságnak, illetve akár kétszer kilenc évre kinevezett elnökének jogköreit a sarkalatos törvényeknél alacsonyabb rendű jogszabályokkal legföljebb korlátozni lehet, felszámolni nem, a szervezet pedig megmarad mint a hatalmat koncentráló állam az államban.

A cikk teljes terjedelmében az e heti HVG Gazdaság rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!