szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tudnak repülni a méhek és még az akácosok is elfagytak. Gond lehet a repcemézzel is.

A szokatlanul hideg idő miatt eddig „alig volt tavasz”, a méhek pedig alig repültek ki a kaptárakból – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak. Ha 10 fok körüli vagy annál hidegebb az idő, ha akár csak kicsit is szemerkél az eső, vagy fúj a szél, a méhek nem tudnak kirepülni. Ezt nézve pedig Boros szerint

egyes északi megyékben eddig mindössze 3 tavaszi nap volt, és a kedvezőbb fekvésű déli megyékben is csak 7–9 napja volt a méheknek.

A hideg miatt nem fejlődnek a méhcsaládok, aminek következtében az akácvirágzásra nem lesznek úgynevezett kijáró méhek. Így idén kevesebb lesz az akácméz részben emiatt, részben pedig azért, mert a kora tavaszi fagyok idén is sújtották az akácosokat. Bár a károk végső felméréséhez néhány napot még várni kell, Bross szerint az már látszik, hogy

elfagyott az akácosok 50–60 százaléka, és ha lesz még éjszakai fagy, az már végzetes lesz.

A méhgenerációk kimaradása nemcsak az akácméz hiányában mutatkozik majd meg a szakember szerint. A jó idő beköszöntével a repcevirágzáskor sem lesz elég kijáró, virágport gyűjtő méh, ami az amúgy is gondokkal küzdő hazai méhészek helyzetét tovább rontja. Tavaszi, repcevirágzás előtti méz – vagyis a fűzfák, gyümölcsfák virágaiból származó nektárból készített méz – pedig bizonyosan alig-alig lesz 2021-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Élet+Stílus

Egy szobában voltunk közel egymillió méhhel

Csak az álljon méhésznek, aki fanatikus, mert kizárólag méztermelésből már nagyon nehezen lehet megélni – mondja Barkóczi Sándor füzesgyarmati méhész. A gazda ezért több lábon áll, márciusban megnyitotta például a kaptárlevegős apartmanját, ahol méhek döngicsélése mellett és bódító mézillatban lehet relaxálni. De mi az a kaptárlevegő, miért nem lesz idén elég akácméz, és versenyezhet-e egyáltalán a turizmusra építő méhészete a klímaváltozással vagy a nagyüzemi vegyszerezéssel?