szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Vakcinabeszerzésre, raktározásra vagy az infrastruktúra megteremtésére fordíthatják a pénzt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"A Világbank igen rugalmas a pénz elköltését illetően: az országok arra fordíthatják a támogatást, amire az oltási kampányban a legnagyobb szükség van, például vakcinabeszerzésre, raktározásra vagy az infrastruktúra megteremtésére. Nagyon fontos a meggyőzés is, mert sok országban elég nagy a szkepticizmus az oltás hatását illetően" – mondja Mamta Murthi, a Világbank emberi fejlődésért felelős alelnöke a Deutsche Wellének.

Az oltások terén a szegény országok általában le vannak maradva, mert nincsen pénzük vakcinavásárlásra, illetve nincs meg a kellő infrastruktúra az oltási kampányra. Ezen segít a WHO (Egészségügyi Világszervezet) COVAX-programja, mely a fejlődő világ népességének 20 százalékát próbálja meg ellátni védőoltással.

A Világbank többször is felszólította a fejlett államokat, hogy tegyenek többet azért, hogy a szegényebb államok is hozzájussanak az oltóanyaghoz. A Világbank jelenleg 17 szegény ország oltási kampányát támogatja. Köztük olyanokét, mint Afganisztán, Etiópia vagy Ruanda.

"Mi olajozzuk a piacot, hogy azok is hozzájuthassanak a védőoltáshoz, akiknek ez különben gondot jelentene. Az állam a szegény országokban különben is pénzügyi gondokkal küzd, ezért fontos a Világbank támogatása. Ezért szeretnénk a jelenlegi 2 milliárd dolláros alapot megduplázni" – mondta Mamta Murthi, a Deutsche Welle tudósítójának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!