szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Júniusra 12 milliárd forintra rúghat a védettségi kártyák gyártási költsége. Mindez olyan plasztiklapokért, amelyek nem tükrözik a védettséget, a világ nagy részén el sem fogadják, és rövidesen egy app helyettesíti őket.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Amíg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kulináris vagy kulturális élvezetekhez való "többletjoga" a jogvédők szerint nem aggályos, az egészségügyi beavatkozások esetében az elektív ellátás plasztikkártyához kötése már nagyon is az lehet. Az oltatlanoknak ugyanis a saját költségükön kell a bevatkozás előtt egy hatósági áron 19 500 forintos PCR-tesztet és egy 9 ezer forintos antigéngyorstesztet csináltatniuk: a pillanatnyi átoltottság alapján ez csaknem 2,7 millió nagykorú magyar állampolgárnak tesz kvázi fizetőssé egy amúgy ingyenes (a Covid miatt ráadásul régóta halogatott) műtétet vagy vizsgálatot. Ösztönzés helyett ez már büntetés.

A magyar védettségi igazolvány ráadásul a nevét megcsúfolva nem is a vírussal szembeni védettséget tanúsítja, hanem csupán azt, hogy a birtokosa már megkapta az okmányt. Ennek informatikai hátteréért egyébként a vakcinaregisztráció és a március elejei tömeges oltáskáosz idején is lebőgött Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tulajdonában álló cég felel, az adatfeldolgozásért és a gyártásért pedig maga a NISZ.

A nyilvános adatokból arra lehet következtetni, hogy ez kártyánként kétezer forintos tétel, vagyis a júniusra remélt 6 milliós oltottságnál már 12 milliárd forintos tételről van szó – számolt a HVG.

További részletek a HVG e heti számában és a hvg360-on.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!