szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely szerint a "legkiválóbb védettséget adó" vakcináért épp hazájában nem lelkesednek.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az orosz lakosság közel kétharmada még mindig elutasítja a hazai gyártású Szputnyik V koronavírus-oltást – a független Levada Center felméréséről szóló hírt a Napi.hu vette észre. A megkérdezett oroszok 62 százaléka továbbra sem kész arra, hogy beoltassa magát a vakcinával, miközben az oltási kampány a vártnál lassabban halad.

Ennél is aggasztóbb lehet, hogy a résztvevők mindössze 26 százaléka mondta azt, hogy kész beoltatni magát, ez elmarad a februárban mért 30 százaléktól. A 18–24 éves oroszok körében ez az arány mindössze 12 százalék, az 55 éven felülieknek pedig 37 százaléka fogadja el a Szputnyikot.

A vakcina elutasítottságában az is szerepet játszhat, hogy az oroszok 56 százaléka nem fél attól, hogy megfertőződik a koronavírussal – egy évvel ezelőtt még csak 34 százalékuk gondolta így. Ha az oroszok továbbra is elutasítják a Szputnyikot, akkor a jelenlegi tempó mellett csak 2023 februárjára érik el a nyájvédettséghez szükséges minimális, 70 százalékos beoltottsági arányt – írja a Napi.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!