szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Így lett pár halász tiltakozásából összeurópai konfliktus.

A francia kormány addig megakadályozza az EU és Nagy-Britannia közötti szerződést a pénzügyi szolgáltatásokról, amíg a britek nem biztosítanak megfelelő lehetőségeket a francia halászoknak. Legalábbis így értesült a Reuters hírügynökség. A Brexit-ügyek mind összefüggenek egymással – érvelt a francia kormányszóvivő Párizsban. "Ezért mi most összekapcsoljuk ezt a kettőt" – mondta Gabriel Attal.

A múlt héten a francia halászok Jersey partjainál tiltakoztak, mert a brit hatóságok új feltételeket támasztottak az engedélyek megadásához, holott a Brexit-egyezmény értelmében erre nem volt joguk. Nagy-Britannia két őrnaszádot vezényelt a helyszínre, de a hadihajók csak megfigyelő szerepet játszottak. Miután a francia halászok a tüntetés után békésen hazatértek, a brit hadihajók is elvonultak.

Brüsszelben egy magát megnevezni nem kívánó uniós diplomata az üggyel kapcsolatban elmondta: Nagy Britannia nem teljesíti vállalásait a Brexit-egyezménnyel kapcsolatban, ezért leálltak a megbeszélések a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jövőbeli viszony rendezéséről is.

"Itt nemcsak Franciaországról és nemcsak a halászati jogokról van szó" – hangsúlyozta az uniós diplomata, aki hozzátette: "Nagy-Britanniának teljes mértékben teljesítenie kell az egyezményben vállalt kötelezettségeit, de jelenleg nem ez a helyzet".

Pénzügyi szolgáltatások

A londoni City óriási pénzügyi szolgáltató szektora szinte teljes mértékben el van vágva a nagyon is vonzó uniós piactól december 31. óta. Korábban ez volt a City legfontosabb piaca – jegyzi meg a Reuters hírügynökség. Az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi egyezményben nem szerepelnek a pénzügyi szolgáltatások. Ezeket mostanában kellene tisztázni az ekvivalencia elvének megfelelően. Már van egy memorandum, amely megfogalmazza a pénzügyi ellenőrző hatóságok együttműködésének a feltételeit, de ezt még el kellene fogadnia az EU mind a 27 tagállamának, köztük Franciaországnak.

A londoni Cityben a bankok már lemondtak arról, hogy az EU belátható időn belül szabaddá teszi a piacát előttük. Ezért most inkább a globális piacra koncentrálnak.

Mi a francia halászok problémája?

Az Egyesült Királysághoz tartozó Jersey szigete korlátozta a halászati jogaikat, amikor kiadta az új halászati engedélyeket április végén. A sziget most az javasolja: július végéig felfüggesztik a francia halászokat érintő korlátozásokat.

Mind Macron elnök, mind Boris Johnson miniszterelnök a hazai közönségnek játszik, amely mindkét országban elvárja a nemzeti érdek maximális képviseletét. Így lehet az apró szigetnél halászni kívánó franciák és a helyiek vitájából komoly konfliktus Brüsszel és London között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!