szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Párizs azzal fenyegetőzik, hogy kikapcsolja az áramot a szigeten, ha nem jutnak dűlőre a halászati vitában, amely a Brexit egyik kellemetlen utóhatása.

Hatvan francia halászhajó legénysége tiltakozik Jersey partjainál, a Royal Navy két őrnaszádja egyelőre figyeli őket. Londonban a miniszterelnöki hivatal annyit közölt, hogy a hadihajók feladata a "helyzet monitorozása". Párizs közben azzal fenyegetőzik, hogy elvágja az áramot, amely föld alatti kábeleken területéről érkezik a szigetre. A feszültség kiéleződéséről így írtunk reggeli hírünkben:

Éleződik a brit-francia vita, haditengerészeti járőrhajók érkeztek Jersey-hez

Csalódtak az északír protestánsok a brit kormányban, amiért belement a tengeri határ felállításába. A brit-északír unió centenáriumát régen nem látott utcai zavargások előzték meg.

Miért tiltakoznak a francia halászok, akikhez a Jersey sziget néhány halász hajója is csatlakozott? Hosszas viták után Nagy-Britannia és az EU olyan megállapodást kötött halászati ügyben, hogy azok a halászok, akik korábban is a brit vizeken halásztak, folytathatják tevékenységüket a Brexit után is. Ámde kiderült: a britek az engedélyek kiadásakor új feltételeket is támasztottak. Erről ráadásul sem Brüsszelt, sem a halászokat nem értesítették.

A BBC Radio 4 interjút készített az Európai Parlament halászati bizottságának egyik tagjával. "Megleptek minket az új szabályok. Bízunk a brit kormány és Jersey józan ítélőképességében, és abban, hogy mindent megtesznek a feszültség enyhítése érdekében" - mondta Stephanie Yon-Courtin, az EP képviselője.

Mi lesz, ha a franciák nem adnak áramot Jerseynek? "Ezek csak szavak. Nem akarunk háborúzni" - hangsúlyozta az Európai Parlement képviselője, aki azért hozzátette : "megvizsgálunk minden ellen intézkedési lehetőséget."

Patthelyzet a helyszínen

A tiltakozó francia halászok Jersey legnagyobb kikötőjének bejáratánál várnak valamiféle fordulatra, míg a két brit őrnaszád tisztes távolból figyeli őket.

Boris Johnson brit miniszterelnök tárgyalt Jersey főminiszterével és külügyminiszterével. Az utóbbi elmondta a BBC tudósítójának, hogy "békés tüntetésre számít". Hozzátette: "nagyon is komolyan vesszük a fenyegetést a kikötő esetleges blokádjáról, de diplomáciai megoldásra számítunk."

A normandiai francia halászok főnöke elmondta az AFP hírügynökségnek, hogy nem akarják blokád alá vonni Jersey fő kikötőjét, és a tiltakozó halászok csütörtök délután szépen hazatérnek Franciaországba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!