szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Erre hívja fel a figyelmet a londoni Guardian, amely olyan EU-ból érkezett polgárokat kérdezett meg, akik állásinterjúra mentek Nagy-Britanniába.

A londoni belügyminisztérium szerint joguk van az uniós polgároknak arra, hogy belépjenek az Egyesült Királyságba, ha állásinterjúra érkeztek, de Guardian szerint a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy a hatóságok sokszor a kiutasításra várók gyűjtőhelyére irányítják őket.

Ellenséges környezet politikának hívják ezt Londonban, ahol a hatalom bekeményít az EU-val szemben, és ennek sok egyszerű polgár issza meg a levét – vonja le a következtetést a lap.

Vannak persze olyan új szabályok, melyek a Brexittel függenek össze, de az EU polgárai nem ismerik őket. Ilyen például az, hogy az au pair megoldás, amikor valaki a szállásért cserébe elvégzi a házimunkát, de nem kap fizetést, immár nem lehetséges. A gatwicki repülőtéren 48 óra alatt legkevesebb egy tucat ilyen fiatalt vittek a kiutasításra várók közé rögtön azután, hogy megérkeztek. Jórészt lányok voltak – mondta el a Guardiannek két spanyol nő.

Egyikük, a 25 éves Maria abban a hiszemben érkezett Nagy-Britanniába, hogy ott októberig nyugodtan tanulmányozhatja az álláslehetőségeket. Annál is inkább számított erre, mert korábban már dolgozott az országban. Csakhogy közbejött a Brexit, és sok minden megváltozott.

Az Európai Parlament 8 képviselője mindezek miatt levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság vezetőjének, melyben azt panaszolják, hogy a brit bánásmód "nem felel meg a Brexit szellemének".

Dacian Ciolos, egykori román miniszterelnök, aki jelenleg a liberálisok frakcióvezetője az Európai Parlamentben, kijelentette: "Fiatal uniós polgárokat a kiutasításra várók központjába küldeni aránytalanul súlyos intézkedés. Megsérti a jó együttműködés szellemét, amelyet elvárhatunk Nagy-Britanniától."

A brit belügy válasza: az új szabályok világosak, és az interneten mindenki elolvashatja azokat. A kormányszóvivő ugyanebben a szellemben nyilatkozott: Mi teljes mértékben együttműködünk az EU-val megkötött egyezmények alapján.

Marin Rajkov, Bulgária londoni nagykövete elmondta a Guardiannek, hogy sok olyan eset előfordult, amikor a visszafordított bolgár polgárokat összezárták a kiutasításra várakozókkal, főként akkor, ha nem indult repülőgép 24 órán belül hazafele. A bolgár nagykövet szerint ebben az esetben biztosítani kellene a jogot arra, hogy az ilyen helyzetbe került uniós polgárok felvegyék a kapcsolatot a nagykövetséggel.

Bulgária elvárja a brit belügytől, hogy az ilyen esetekről tájékoztassa a nagykövetséget, de ez nem történik meg – nyilatkozta a nagykövet a londoni Guardiannek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!