szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Kolumbiában hetek óta tartó véres tüntetéssorozat sem riasztotta el a magyar kormányt a „déli nyitás politikájától”.

Bejelentette lemondását helyi idő szerint csütörtökön Kolumbia külügyminisztere, Claudia Blum. Az országban folyó tüntetéssorozat közben hozott döntését nem indokolta. Sajtóforrások megemlítik, hogy a volt tárcavezető válságkezelési stratégiáját korábban több bírálat érte.

Kolumbiában április vége óta folyamatosak a kormány elleni demonstrációk. A tüntetéssorozatot egy adóemelésről, illetve az egészségügy privatizálásáról szóló törvényjavaslat indította el – előbbit azóta visszavonták. A kolumbiai hatóságok rendkívül erőszakosan lépnek fel a demonstrálókkal szemben, a rendőri erőszak már legalább 42 emberéletet követelt. A történtek miatt már az ENSZ és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki.

A magyar kormányt mindez nem riasztotta el a „déli nyitás politikájától”. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden jelentette be, hogy több megállapodást is aláírt a most lemondott külügyminiszterrel. Ezek egyike egy ösztöndíjprogram kolumbiai egyetemisták részére. Magyarország egészségügyi eszközöket is küldött Szijjártó szerint, illetve a keresztények üldözése ellen is közös fellépésről egyeztek meg Kolumbiával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!