szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányfő szerint ezt nemcsak szimpátiából tesszük, hanem azért is, mert Magyarországnak ez áll az érdekében.

Magyarország teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy támogassa Albániát az európai uniós tagság mielőbbi elnyerésében – mondta az MTI szerint Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban azután, hogy Edi Rama albán kormányfővel tárgyalt.

A találkozót követően angolul tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország nemcsak szimpátiából támogatja Albánia EU-tagságát, hanem azért is, mert ez áll az érdekében. Tagsági perspektíva nélkül nem lehet szavatolni a kontinens biztonságát sem politikai, sem gazdasági szempontból – mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán szerint albán kollégájával már régóta együttműködik, hiszen Edi Rama három egymást követő választáson győzött. Ez nagyon különleges az európai politikában – tette hozzá, gratulálva albán partnere sikeréhez.

A gazdasági kapcsolatokról szólva Orbán Viktor az OTP albániai jelenlétét nevezte az együttműködés zászlóshajójának. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha van egy ilyen nagyobb befektető, akkor a többiek is követik – közölte.

Edi Rama köszönetet mondott Magyarországnak az Albánia európai integrációjához vezető úton nyújtott támogatásért. Régi barátság köti össze a magyarokat és az albánokat, és a két ország együttműködését tovább kell erősíteni – hangoztatta. Arról is beszélt, hogy országa nemcsak a gazdasági, hanem az oktatási és a kulturális kapcsolatok építésében is szeretne együtt dolgozni Magyarországgal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!