Tetszett a cikk?

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdán elmarasztalta Törökországot, amiért az Abdullah Öcalan elítéléséhez vezető bírósági eljárás során megsértette a kurd vezető emberi jogait, megfosztva őt a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogától - adta hírül a BBC. Öcalan jelenleg börtönbüntetését tölti, miután tavaly az eredeti, halálos ítéletet életfogytiglanra változtatták. Ankara fellebbez a határozat ellen.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerdán hirdette ki a török igazságszolgáltatást elmarasztaló állásfoglalását azokról a panaszokról, amelyeket Abdullah Öcalan törökországi kurd vezető ügyvédei nyújtottak be az Öcalan elítéléséhez vezető török bírósági eljárás ellen - írja a BBC. A bíróság szerint Öcalan tárgyalását nem független és pártatlan bíróság előtt folytatták le, s Öcalan jogait megsértették azzal is, hogy hosszú időn át nem állították bíróság elé. A panasztevők szerint a török hatóságok az Emberi Jogok Európai Konvenciójának nem kevesebb mint 11 cikkét sértették meg, a strasbourgi bíróság hét bírája azonban elutasította a kereset azon pontjait, amelyek szerint Öcalant embertelen körülmények között tartották volna fogva, és törvénytelenül fogták volna el. Az európai bírósághoz benyújtott kereset kifogásolja az 1999-ben meghozott halálos ítéletet is, annak ellenére, hogy Öcalannak tavaly októberben megkegyelmeztek, életfogytiglanra változtatva a büntetést, amelyet jelenleg Imrali szigetén tölt. Ankara fellebezést fog benyújtani az ítélet "téves részei" ellen - áll a török külügyminisztérium közleményében, amelyet szerdán adtak ki az EJEB állásfoglalására reagálva.
Öcalant eredetileg 1999 nyarán ítélték halálra a török hatóságok ellen folytatott 16 éves, 30 ezer ember halálát okozó gerillaháborúban vitt szerepéért. A kurd vezető - akit a török hatóságok 1999 februárjában Kenyában fogtak el - állt a szeparatista Kurd Munkapárt élén, amely Törökország délkeleti részén harcolt az autonóm Kurdisztánért, Öcalan elfogatása után azonban tűzszünetet hirdetett.
Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Ha ilyen figyelmeztetés ugrik fel a gépén, zárja be a böngészőt

Ha ilyen figyelmeztetés ugrik fel a gépén, zárja be a böngészőt

Szijjártó: Marad a határzár októberben is

Szijjártó: Marad a határzár októberben is