Tetszett a cikk?

Amerikai erősítés van úton Kirkuk felé, hogy felváltsa a városba korábban behatolt iraki kurd erőket - közölte csütörtök délután Abdullah Gül török külügyminiszter. Törökország az iraki háború kitörése előtt csapatai Észak-Irakba küldésével fenyegetőzött, hogy megakadályozza Kirkuk és Moszul kurd kézre kerülését. Amerikai harckocsik nyomulnak előre az iraki ellenőrzés alatt álló Moszul felé is. Az ellenzéki Iraki Nemzeti Kongresszus szóvivője szerint az iraki legfelsőbb vezetés tagjai valamennyien elhagyták Bagdadot és Tikrít felé vették az irányt.

Abdullah Gül török külügyminiszter szerint Colin Powell amerikai külügyminiszter arról biztosította Törökországot, hogy nem kerül az iraki kurdok ellenőrzése alá az olajban gazdag észak-iraki város, ahova csütörtök délelőtt kurd harcosok százai özönlöttek be. Az ígéret betartását török katonai megfigyelők fogják ellenőrizni. "Powell szavát adta, hogy néhány órán belül a 173. ejtőernyős egység megérkezik Kirkukba, és kivonják a kurd harcosokat - mondta Gül, miután telefonon beszélt amerikai kollégájával. "Emlékeztettük korábbi ígéreteikre az amerikaiakat, és felajánlottuk közreműködésünket arra az esetre, ha nincs elegendő erejük. Az új garanciák fényében nincs ok a feszültségre" - jelentette ki.
A NATO-tag Törökország az iraki háború kitörése előtt csapatai Észak-Irakba küldésével fenyegetőzött, hogy megakadályozza Kirkuk és a harmadik legnagyobb iraki város, az olajban ugyancsak gazdag Moszul kurd kézre kerülését. Az ankarai kormány a kurdok kirkuki bevonulásában egy független kurd állam megteremtéséhez vezető első lépést vélt felfedezni, ami felszíthatja a törökországi kurdok elszakadási vágyát is. Török katonák tízezrei sorakoznak az iraki határ mentén, és Törökország fenntartja magának a bevonulás jogát annak érdekében, hogy meghiúsítson bármilyen, önálló államiság felé mutató kurd manővert - írta a Reuters.
Amerikai harckocsik nyomulnak előre az iraki ellenőrzés alatt álló Moszul felé is. A dubai székhelyű al-Arabija televízió munkatársa arról számolt be, hogy az amerikaiak folytatják az irakiak állások bombázását Moszul térségében. A Reuters jelentése szerint a várostól 70 kilométerre lévő Erbilben amerikai harckocsikat, páncélozott katonai járműveket lehetetett látni a délutáni órákban. Az amerikai középső parancsnokság (Centcom) csütörtökön közölte, hogy 24 óra leforgása alatt több mint száz iraki harckocsi került a szövetségesek kezére.
A csütörtök délutáni hadijelentések szerint Bagdad amerikai ellenőrzés alá kerülése után az iraki háború az északi frontra helyeződik át. Csütörtök reggel Bagdadból még elszigetelt tűzharcokról érkeztek jelentések, egészében véve azonban a helyzet ott már viszonylag nyugodt.
A törvényes rend biztosítására szólította fel az amerikaiak vezette szövetséges erőket Irakban Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön, hangsúlyozva, hogy közigazgatás összeomlásának jelenlegi állapotában ez a legfőbb feladat. A Szaddám Huszein iraki elnök szobrát ledöntő irakiakról vetített, majd a fosztogatásokról bemutatott képsorok megtekintése után Annan megállapította: Irakban jelenleg káosz van; a rend fenntartásának felelőssége a nemzetközi jog szerint a megszálló amerikai, brit és ausztrál erőké. Annan ismételten hangot adott annak az álláspontjának, hogy a világszervezet fegyverzet-ellenőreinek vissza kell térniük Irakba.
A szövetségesek A Szabadság Felé névvel tévéállomást helyeztek üzembe csütörtökön Irakban és ezen Tony Blair brit kormányfő, valamint George Bush amerikai elnök máris közös üzenetet intézett az iraki néphez, szabadságot és jobb életet ígérve az embereknek. Blair arról biztosította az irakiakat, hogy a szövetséges haderő felszabadítóként, és nem hódítóként érkezett Irakba. Bush is egyértelműen kijelentette, hogy a szövetségesek távoznak, amint a helyzet ezt lehetővé teszi. A tévéadó egyelőre egy amerikai C-130-as repülőgépről sugároz napi négy órán át; műsorán hírek és kommentárok szerepelnek. A szövetségesek azt remélték ugyan, hogy az adás már az első napon milliókhoz jut el, ez azonban nem történt meg, mivel az iraki fővárosban nincs áram.
A Centcom tájékoztatása szerint az amerikai előrenyomulás ellenére a Szaddám Huszein iraki elnök főhadiszállásának és menedékének számító Tikrítben és környékén egyelőre nincs jelentősebb amerikai erő. Az ellenzéki Iraki Nemzeti Kongresszus szóvivője szerint az iraki legfelsőbb vezetés tagjai valamennyien elhagyták Bagdadot és Tikrít felé vették az irányt. (MTI)
Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

Új mobilgyártó tör be Európába

Új mobilgyártó tör be Európába

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon