szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jogszabály által megengedett maximumot, öszesen 860 millió forint beruházási hitelt szeretne felvenni az önkormányzat 2009-ben. Ha ez sikerül, akkor a város éves kölcsöntörlesztése meghaladja a 3, a hitelállomány pedig év végére a 32 milliárdot – írja a Dunántúli Napló.

Minden évben külön kell egy jogszabály alapján meghatározni, hogy mi az a legmagasabb összeg, amit egy önkormányzat hitelként felvehet. Tavaly Pécs esetében 2,8 milliárd volt a plafon, idén már csak 860 millió a megnövekedett hitelállomány miatt – mondta el a lapnak Decsi János, a város pénzügyi főosztályvezetője. Arra semmilyen biztosíték nincs, magyarázta, hogy a gazdasági válság közben és az önkormányzati adósságállomány ismeretében lesz-e egyáltalán olyan pénzintézet, amelyik jelentkezik a város felhívására, hiszen ismert, hogy tavaly hasonló közbeszerzési eljárásra első körben nem jelentkezett senki, a második kiíráskor is csak egyetlen bank. Amennyiben nem kapunk kölcsönt, érvelt Decsi János, vagy nem valósulnak meg a tervezett beruházások vagy át kell tervezni a város költségvetését más hangsúlyokkal.

A tervezet szerint húsz éves futamidővel szeretne az önkormányzat hozzájutni a hitelhez úgy, hogy három évig ne kerüljön sor tőketörlesztésre, ez utóbbira türelmi időt kér a város. Azt is tervezik, hogy olyan kikötéssel kötnek szerződést, amely szerint a forintban történő hitel esetében évente egyszer lehetőség nyílik a fennálló tőketartozás díjmentes átváltására euróra, illetve svájci frankra. A beruházási hitelből többek között egy új teniszcentrum építésére költene 160 milliót a város. A létesítmény kialakítása törvény által előírt kötelezettsége az önkormányzatnak, miután a balokányi teniszpályákat megszüntette az ott épülő hangversenyterem miatt. Ennél is komolyabb tétel az életveszélyessé vált IMS szerkezetű iskolák felújítására szánt 350 millió, bár ez az összeg egyetlen épület megerősítésére sem elegendő.

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Még kevesebb maradhat az önkormányzatok önállóságából, még erősebb lesz az állam

Még kevesebb maradhat az önkormányzatok önállóságából, még erősebb lesz az állam

Meghalt Fülöp herceg

Meghalt Fülöp herceg