Hogyan varázsoljunk 5 forintosokból 200-asokat?

Hogyan varázsoljunk 5 forintosokból 200-asokat?

Utolsó frissítés:

HVG Könyvek Szerző:

HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hajnóczy Soma, a bűvészet történetének egyik legfiatalabb világbajnoka, az illúzió és a humor műfaját ötvözve egyedi stílust alakított ki. Cikkünkben egyszerűen megtanulható trükköket csokorba gyűjtő könyvéből mutatunk be egy pénzérmés gyakorlatot.

"Nincs ahhoz fogható érzés, mint embereket szórakoztatni; látni a nézők szemében a csodálkozást: azt, hogy amit épp megtapasztalnak, az ellentmond mindannak, amit a világ működéséről eddig gondoltak"

- írják Elképesztő trükkök hétköznapi tárgyakkal című könyvük bevezetőjében a szerzők, Hajnóczy Soma bűvész és szakmai konzulense, Kelle Botond.

Könyvükben olyan trükköket gyűjtöttek össze, amelyeket rövid gyakorlás után bárki megtanulhat mindenféle előképzettség nélkül. Fontosnak tartották azt is, hogy a mutatványokhoz ne kelljen speciális trükkös kellékeket beszerezni, és ne kelljen sokat barkácsolni.

Az alábbiakban a Hihetetlen pénzsokszorozás néven futó trükköt mutatjuk be, amelyet Soma korábban hajléktalanok előtt is előadott, és amelyre élete egyik legemlékezetesebb élményeként emlékezik vissza.

HATÁS:

Egy ötforintost néhány szempillantás alatt két darab kétszázassá változtatunk.

KELLÉKEK:

Egy marék apró, amiben van egy ötforintos és két darab kétszázforintos is.

ELŐKÉSZÜLET:

Tegyünk az asztalra egy marék aprót. Vegyük a jobb kezünkbe a mutató- és a hüvelykujjunk közé az ötforintost, és mögé, az ujjainkkal párhuzamosan tegyük egymásra a két darab kétszázforintost. Kicsit gyakorolni kell majd, hogy egyik pénzérme se essen le. Ha a kétszázasok hozzáérnek az ötforintos hátához, az sokat segít a stabilizálásban.

Ha jól igazítottuk el az érméket, és a nézők szemmagasságába emeljük az ötforintost, számukra a két darab kétszázforintos érme teljesen rejtve marad.

BEMUTATÁS:

A másik kezünkkel takarjuk el az érméket. Az előkészületben leírtaknak megfelelő kéztartással emeljük a nézők szemmagasságába (3. ábra), majd engedjük le az érmét takaró bal kezünket.

Miután mindenki látta az ötforintost, mutassuk meg az üres bal kezünket, újra takarjuk el az érméket a 3. ábrán látható módon, majd figyelve arra, hogy a bal kezünkkel továbbra is eltakarjuk, amit csinálunk, a bal hüvelykujjunkkal csúsztassuk az ötforintost a két kétszázas érme tetejére (a bal középső és gyűrűsujjunkat pedig közben tegyük a kétszázasok alá, hogy azok nehogy kiessenek a kezünkből).

Ezután a mozdulatot folytatva a bal hüvelykujjunkkal csúsztassuk szét a két kétszázast, és kerüljön a bal kezünkbe egy kétszázas, a jobb kezünk mutató- és hüvelykujja közé pedig csíptessük a másik kétszázast, mögötte az elrejtett ötforintossal (5. ábra).

Folytassuk a mozdulatot, és vigyük távol a két kezünket egymástól.

TIPP:

Fontos, hogy a nézők ennél a trükknél nem ülhetnek oldalra, csak velünk szembe, és nem állhatnak vagy ülhetnek magasabban, illetve alacsonyabban nálunk, mert akkor is lebukhatunk. Az a legcélszerűbb, ha először csak egyetlen embernek mutatjuk be a trükköt, és sokat gyakoroljuk a tükör előtt.

További trükkök Hajnóczy Soma és Kelle Botond Elképesztő trükkök hétköznapi tárgyakkal című könyvében, amelyet itt rendelhet meg kedvezménnyel.

Hozzászólások