szerző:
Műértő
Tetszett a cikk?

A Műértő (művészeti és műkereskedelmi folyóirat) decemberi számában idén második ízben publikálja a hazai művészeti színtér ötven legbefolyásosabbnak ítélt szereplőjének listáját, a Magyar Power 50-et.

©

Kialakításában a legismertebb hasonló nemzetközi projekt, az ArtReview által kiadott Power 100-as rangsor készítésében alkalmazott gyakorlatot követi.

A lajstrom már tavaly is a hagyományteremtés szándékával készült; utóbb az adatokból értékes kordokumentum áll majd össze, és az évről évre tapasztalható változások, hangsúlyeltolódások későbbi elemzése lényeges következtetések levonását teszi lehetővé.

Az első lista élénk visszhangja és alapvetően pozitív fogadtatása mellett érkeztek – nemritkán félreértéseken alapuló – kritikus megjegyzések is. Ezért fontosnak tartjuk ismételten hangsúlyozni, hogy a Power 50 nem életműveket mér, hanem egy adott esztendő – jelen esetben a 2011 októbere és 2012 szeptembere közötti időszak – teljesítményeit veszi figyelembe, és a hazai színtérre gyakorolt hatás súlyát, nem pedig annak irányát, milyenségét értékeli.

Tavaly is vállaltuk, és most megismételjük: a mérhető, számszerűsíthető kritériumok hiánya miatt a rangsor a zsűrinek a magyar kortárs képzőművészet és a műkereskedelem egészét jól reprezentáló összetétele mellett sem lehet teljesen objektív, és ezért nem kezelhető kőbe vésett igazságként. Egyszerre veendő komolyan és fogható fel játékként. Nem gondoljuk, hogy eltereli a figyelmet azokról a súlyos problémákról, amelyekkel ma a művészeti színtér – a kulturális szféra egészéhez hasonlóan – küzd, épp ellenkezőleg: középpontba állítja azokat, akik a jelenlegi rendkívül nehéz körülmények között játszanak kulcsszerepet.

A listák értékét hosszabb távon összehasonlíthatóságuk adja, így fontos, hogy a 25 tagú zsűriben évről évre csak a legszükségesebb változások legyenek. Ezért örülünk annak, hogy az ArtReview-tól átvett „játékszabályoknak” megfelelően titkos összetételű zsűri tagjainak túlnyomó többsége idén is igent mondott felkérésünkre, változtatásra csak egy-két esetben került sor. Ebben az esztendőben összesen 276 személyre érkezett szavazat; a sorrend ezúttal is mechanikusan, az egyes zsűritagok listáján elért helyezéseknek megfelelő pontszámok összeadásával alakult ki.

a Műértő szerkesztősége

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!