szerző:
hvg.hu

Új irodaházi gyűrű alakult ki a főváros külső körútján egykori gyárak és foghíjtelkek helyén. A Könyves Kálmán–Hungária–Róbert Károly körúton egymást érik az ingatlan-beruházások, és csaknem 100 ezer négyzetméternyi iroda keresi bérlőjét. Térképen tüntettük fel az irodakörút legnagyobb épületeit.

O

Oztrák és német mintát követő üzleti „Ring”, azaz irodaházi gyűrű kialakulását figyelhetjük meg az Árpád-hidat és a Lágymányosi-hidat összekötő külső fővárosi körúton – mondja Takács Róbert, az Eston International vezető tanácsadója. A Könyves Kálmán–Hungária–Róbert Károly körúton végigutazva ugyanaz az érzésünk támad, mint amikor Bécsbe érkezünk: a 6–8 sávos főút mentén felhúzott modern irodaházak körbeveszik a várost.

Az ingatlanberuházók figyelme az elmúlt 4 évben fordult a külső körút felé, mivel az eddigi pesti slágerterület, a Váci út lassan telítődik, az A kategóriás, vagyis a korszerű, sok extrával felszerelt irodaházak bérleti díjai pedig magasra szöktek. A körgyűrűn számos telek és bontható épület is található, ezek fejlesztése pedig annál is inkább várható, mivel Váci úti folyosón már fogytán vannak a beépítetlen ingatlanok, és ha mégis akad egy-egy, a körúti telkeknél nagyságrendekkel magasabb áron cserél gazdát – magyarázza Takács Róbert.

A külső gyűrű úttörője még nem volt sikeres: a Könyves Kálmán körúton 1998-ban átadott, 25 ezer négyzetméter irodaterületű Lurdy Házban sokáig üresen állt a felhúzott irodák jelentős hányada, 25 százalékuk még most is kiadó. Az ezt követő Wallis-beruházások azonban kifizetődőek lettek: a Lágymányosi-hídhoz közel eső Bajor és a Polar Center, valamint a Máriássy Ház utolsó négyzetmétere is bérlőre talált. A Hungária körúton eddig a Hermina Towers két tornya uralta a terepet, tavasztól pedig ennek a szakasznak az irodapiacát gazdagítja az Arena Corner is. Az Árpád-híd mentén álló Duna Tower, a Europe Tower és a Globe 13 irodaház már nem a körúti, hanem a Váci úti irodafolyosó épületei közé tartozik, ami magasabb bérleti díjaikban is megmutatkozik – magyarázza Takács Róbert.

Jelenleg is több óriás beruházás van kivitelezési vagy tervezési fázisban, közülük a legjelentősebb a 26 ezer négyzetméteres Népliget Center, valamint a Raiffeisen Ingatlan Zrt. által fejlesztett, 28 ezer négyzetméteres Arena Corner. Ha ez utóbbi épületet gyorsan kibérlik, a közeli Pillangó utcai metrómegállónál is van még fejleszthető terület, újabb irodaházak pedig egészen az Örs vezér teréig épülhetnek – véli Michael Smithing, a Colliers International ingatlantanácsadó cég ügyvezetője. A fejlesztőket ugyanis a metró közelsége vonzza.

A már megtelt irodaházak is bővülnek: az Ajtósi Dürer sor sarkán álló Hermina Tower izraeli fejlesztője a meglévő két torony mellé harmadik irodatorony felépítését is tervezi. A Róbert Károly körúton lévő Laki Kereskedelmi Központ impozáns épülete mellé februárban kezdik építeni a második ütemet.

Összeállításunkban összegyűjtöttük a jelen és a következő év legjelentősebb irodaházi fejlesztéseit a külső körúton.

North Point irodaház (Róbert Károly krt. 64–66.)

Az ötemeletes irodaház az Árpád-hídhoz való közelsége miatt metróval és egyéb tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthető. A világos, napos, nyitható ablakokkal rendelkező irodák tűz- és biztonsági rendszerrel is el vannak látva.

Irodaterület : 4500 négyzetméter

Telítettség: 75 százalék

Bérleti díj: 11,5 euró/hó/négyzetméter

Átadás időpontja: 2002

Szolgáltatások: kávézó, négyszintes garázs, raktárbérleti lehetőség

Bérlők: OMV, Organon Hungary Kereskedelmi Kft


Laki Kereskedelmi Központ (Róbert Károly krt. 59.)

A több mint 10 ezer négyzetméter bruttó területű, 7 szintes irodaépület az igényes bérlőket, valamint azon cégeket célozza meg, amelyeknek fontos a jó közlekedés, vagy szeretnének cégeikkel a XIII. kerületben megjelenni. A lehetséges bérlők számára inkább a most kezdődő második ütem lehet érdekes, ahol az irodák mellett bemutatótermeket is bérelhetnek.

Irodaterület: 6500 négyzetméter (jelenlegi épület); 6000 négyzetméter (II. ütem)

Telítettség: 100 százalék (jelenlegi épület); 0 százalék (II. ütem)

Bérleti díj: 11–14 euró/hó/négyzetméter

Átadás időpontja: 2004 (jelenlegi ütem), 2008 (II. ütem)

Szolgáltatások: mélygarázs, belsőépítészeti tervezés és kivitelezés

Bérlők: Cobra Computer Kft., Wildom Informatikai és Tanácsadó Kft., Meditcom Kft.


Material Center (Róbert Károly krt. 54–58.)

A Metropolitan Kft. által fejlesztett Material Center ötszintes, 21 ezer négyzetméteres épülete jórészt építő és dizájn centerként üzemel, de közel 6 ezer négyzetméternyi magas műszaki színvonalú irodaterületet is kialakítottak benne.

Irodaterület: 5700 négyzetméter

Telítettség: 57 százalék

Bérleti díj: 12,6–13,7 euró/hó/négyzetméter

Átadás időpontja: 2005

Szolgáltatások: fitneszterem, kávézó, étterem, 3 szintes mélygarázs

Bérlők: Sodexho Pass, OCÉ, Agenta Consulting


Hermina Tower (Hermina út 17.)

A jelenleg még kéttornyú, ám az év folyamán harmadikkal bővülő épületegyüttes a Hungária Körút, Ajtósi Dürer sor és a Hermina út által határolt területen helyezkedik el, közvetlenül a Városliget mellett. Az új és a régi épület egyaránt alkalmas nagyobb alapterületű, egy légterű irodák kialakítására. Az új toronyhoz parkolót is építenek.

Irodaterület: 16.500 négyzetméter (jelenlegi épület); 6700 négyzetméter (új torony)

Telítettség: 98 százalék (jelenlegi épület; 0 százalék (új torony)

Bérleti díj: 11,5−12,5 euró/hó/négyzetméter

Átadás időpontja: 2000 (jelenlegi épület); 2008 (új torony)

Szolgáltatások: protokolltárgyalók, mélygarázs, étterem, büfé, sportolási lehetőség, orvosi rendelő, postaszolgálat

Bérlők: Samsonite Bőrönd Kft., AON Magyarország Kft., Budapest Rádió


Hungária 95 Business Park (Hungária krt. 89–95.)

A Szépvölgyi Business Park fejlesztőjeként ismert belga Bernheim-Comofi is vásárolt telket a körúton. A tavaly megszerzett ingatlanon a fejlesztő 30 ezer négyzetméteres bruttó alapterületű irodaház építését tervezi. Bár a négy, egymással összeköttetésben lévő tömbből álló épületnek még csak a tervei készülnek, Dócs János, a Bernheim-Comofi műszaki igazgatója szerint a két fázisú beruházás első ütemének építését még az év végén megkezdik. Az irodaház legalább ötszintes lesz, szintenként minimálisan 400−4700 négyzetméteres bérelhető területtel.

Irodaterület: 23 500 négyzetméter

Telítettség: 0 százalék

Bérleti díj: 12–13 euró/hó/négyzetméter (tervezet)

Átadás időpontja: 2008

Szolgáltatások: éttermet, bankfiók, 700 férőhelyes mélygarázs

Bérlők: tárgyalás alatt


Arena Corner (Hungária körút 40–44.)

A Raiffeisen Ingatlan beruházásaként épült irodaház a Kerepesi út sarkán, egy évtizedek óta kihasználatlan foghíjtelek beépítéseként magasodik, tavasszal adják át. Az irodakomplexumban 3800 négyzetméternyi üzlethelyiségnek is alkalmas területet, és háromszintes mélygarázst is kialakítottak.

Irodaterület: 25 000 négyzetméter

Bérleti díj: 13,9 euró/hó/négyzetméter; üzlethelyiségek: 18–25 euró/hó/négyzetméter

Átadás időpontja: 2007. május 15.

Szolgáltatások: étterem, kávézó, autómosó, fodrászat, kozmetika, bankfiók, fénymásoló szalon, wi-fi a közös terekben, raktárhelyiség, 370 férőhelyes mélygarázs

Bérlők: tárgyalás alatt


Könyves Kálmán Irodaház (Könyves Kálmán krt. 54–58.)

A külső körút eddig kevésbé fölkapott szakaszán kezd fejlesztésbe a Biggeorge’s-NV Rt. Tavasszal már építkezik a Könyves Kálmán körúton, a Népligettel szemben fekvő, 7 ezer négyzetméteres telkén, ahol 25 ezer négyzetméteres bérbe adható területű irodaházat húz föl. Az irodaház 8 szintes lesz, szintenként pedig akár 2700 négyzetmétert is elfoglalhat egyetlen bérlő. Az épület alá 3 szintes mélygarázst is terveztek – tudtuk meg Hajnal Istvántól a Biggeorge’s-NV Rt. Vezérigazgatójától.

Irodaterület: 25 000 négyzetméter

Telítettség: 0 százalék

Bérleti díj: 13–14 euró/hó/négyzetméter

Átadás időpontja: 2008

Szolgáltatások: 450 férőhelyes mélygarázs

Bérlők: tárgyalás alatt.


Népliget Center (Könyves Kálmán krt. 12-14.)

Az Arena Corner-hez hasonló nagy dobás lesz a Skanska Könyves Kálmán körúti projektje is, a Népliget Center. A 26 ezer négyzetméteres irodakomplexum első üteme már javában épül, a mélygarázs már elkészült, jelenleg erre húzzák föl az első szintet. A 450 férőhelyes parkolóval. A legkisebb bérelhető terület ötszáz négyzetméter lesz. Az első ütemet a tervek szerint 2008 elején adják át, és még az idén megkezdik a második két fázis építését is. A Skanska a Hungária körút Thököly úti részén is vásárolt telket, ahol szintén A kategóriás irodaházat tervez. Ennek építését 2008 elején kezdik meg.

Irodaterület: 26 000 négyzetméter

Telítettség: 0 százalék.

Bérleti díj: 12,5–14,5. euró/hó/négyzetméter

Átadás időpontja: 2008

Szolgáltatások: 450 férőhelyes parkoló

Bérlők: tárgyalás alatt


Máriássy Ház (Máriássy u. 5–7.)

A irodaházat az 1927−29 között Riva József tervei alapján épült borjúvásárcsarnok épületéből alakította ki a beruházó Wallis, A-kategóriás színvonalon. Egyike a főváros két loft irodaházának (a másik a budai Dorottya Udvar), amelyet egykori gyárépületből alakítottak át úgy, hogy megmaradtak a tágas belső terek.

Irodaterület: 9000 négyzetméter

Bérleti díj: 10,5−13 euró/hó/négyzetméter

Telítettség: 85 százalék

Átadás időpontja: 2005

Szolgáltatások: épület-felügyeleti rendszer, mélygarázs, étterem

Bérlők: Wallis, Navigator, Ganz Transelektro, Adecco

Kúria: lehet népszavazást tartani a tervezett csepeli atlétikai stadionról

Kúria: lehet népszavazást tartani a tervezett csepeli atlétikai stadionról

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

Jobb idő lesz október 23-án, mint amilyen március 15-én szokott lenni

Jobb idő lesz október 23-án, mint amilyen március 15-én szokott lenni

Nem túl fényes jövő vár 2050-re Magyarországra ökológiai szempontból

Nem túl fényes jövő vár 2050-re Magyarországra ökológiai szempontból

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban