szerző:
hvg.hu

Míg ez év első felében összesen 69 ezer négyzetméternyi kereskedelmi ingatlant adtak át Budapesten és agglomerációban, addig az év második felében, ennek hétszerese, mintegy 438 ezer négyzetméternyi kereskedelmi ingatlan kerül a piacra. Ennek ellenére nincs hiány bérlőkben.

A budapesti modern bérirodák piaca robbanás előtt áll, 2007 második félévében több nagyobb, 10 ezer négyzetméteres alapterületet meghaladó projektet adnak át. A 28 ezer négyzetméteres Arena Corner, a 17 ezer négyzetméteres Váci 33 irodaház, valamint a 13 ezer négyzetméteres Studium Office Building már a piacon van, és további öt, 15 és 25 ezer négyzetméter közötti irodaház vár átadásra. A modern irodaházak 60 százalékát előbérleti szerződés alapján adták bérbe − hangzott el az Eston ma reggeli sajtótájékoztatóján.

Az irodapiacon új helyszínek is formálódnak: a T-tengelynek is nevezett külső körúton több jelentősebb projekt is épült vagy készülőben van, így például a Népliget Center, a Könyves Kálmán Irodaház, vagy a Bernheim és a Skanska épülteti. Ehhez a tengelyhez tartozik a Millennium Városközpont és a Duna City is. Új helyszínként jelent meg Törökbálint is, ahova a Pannon költözött, és a Tópark nevű fejlesztés is új dimenziókat nyit az irodapiacon.
Az irodaházak üresedési rátája átmenetileg csökkent, jelenleg 11,6 százalékon áll, de ennek ellenére nagy ugrás várható. A bérleti díjak stabilak, 12−14 euró/négyzetméter körül alakulnak.

Dinamikus városi logisztika

Az ipari ingatlanok piaca csendes félévet zárt, az ez évre várt átadások 80 százaléka az év második felére tolódott át. A bérleti piac továbbra is dinamikus, növekedése évi 17 százalékos. A bérleti díjak havi 3,7−4,2 euró/négyzetméter körül alakulnak, míg városon belül elérik az 5−5,5 eurót is. Az ipari ingatlanok piacán tarol a Prologis, a Budapest környékén megépült bérlogosztikai csarnokoknak mintegy 29 százaléka a cég tulajdonában van, és a még építhető csarnokok 35 százaléka is a Proligis kezében van.

Az üzlethelyiségek piacán igazi nagy dobás az Aréna Pláza, amely Magyarország legnagyobb bevásárlóközpontja lesz. Ugyanakkor kérdéses, hogy az új központ metrómegálló híján mennyire lehet tartósan sikeres. Abból kiindulva, hogy a budai oldalon, a Moszkva téren álló Mammut átadásakor a pesti Nyugati pályaudvar mellett fekvő Westend forgalma rövid időre 30 százalékkal csökkent, majd visszaállt az eredeti látogatottsági szintre, arra lehet következtetni, hogy kezdetben óriási lesz az új pláza elszívó hatása. Hosszú távon viszont nem lehet megjósolni, hogy elég lesz-e a sikerhez a hatalmas méter, és az itt megjelenő új márkák vonzereje. A Fashion Street kiépülésével a belvárosban is új típusú kínálat jelent meg, a Deák Ferenc utcából a Bécsi utcába kanyarodó fejlesztés pedig ez utóbbi utcát is revitalizálta.

Mérséklődő hozam

A befektetési ingatlanok hozama tovább mérséklődött, a jelenlegi 6 százalékos hozamokkal a nyugat-európai másodlagos piac szintjén vagyunk. A kínálat hatalmas, emiatt pedig nehéz a választás. A fejlesztéseket sorra adják át, hely akár 4 millió négyzetméternyi projektre is van, ugyanakkor egyáltalán nem automatikus, hogy ekkora területre tartósan is lesz kereslet. Az érték alapú ingatlanadó bevezetése problémát okozhat, mivel a 6 százalékos hozamokat a 1,5 százalékosra tervezett adó 25 százalékkal csökkenti. Ez a teher a bérleti szerződések alapján persze a bérlőkre is hárítható, aki továbbadják a fogyasztóknak, végső soron ezzel az inflációt növelve.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

ecoline.hu Vállalkozás

Irodapiac: nem elég a toronyház

A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának jelentése szerint a budapesti irodák kínálata annak ellenére csökkent, hogy ebben a negyedévben négy új irodaházat is átadtak.

Ez fájni fog: bezárja angliai üzemét a japán autóóriás

Ez fájni fog: bezárja angliai üzemét a japán autóóriás

Meghalt a tudós, aki először figyelmeztetett a globális felmelegedés lehetőségére

Meghalt a tudós, aki először figyelmeztetett a globális felmelegedés lehetőségére

Orbán ma Izraelbe repül

Orbán ma Izraelbe repül

Babos és Fucsovics is kúszik felfelé

Babos és Fucsovics is kúszik felfelé

AirPortal: megszűnik a Wizz Air bergeni járata

AirPortal: megszűnik a Wizz Air bergeni járata

Ön mennyi fogkrémet nyom a fogkeféjére? És a gyerekének? Baj, ha túl sokat

Ön mennyi fogkrémet nyom a fogkeféjére? És a gyerekének? Baj, ha túl sokat