OTP-válasz a felháborodásra: szó sincs megkülönböztetésről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az OTP az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta:...

Az OTP az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ingatlanfedezet-értékelési rendszerében három kategóriába sorolja kockázati szempontból az ingatlanokat, azok forgalomképessége szerint. A minősítés alapját objektív mérő- és mutatószámok - ingatlanforgalmi statisztikai adatok, KSH kistérségi elemzések (például migráció), új építésű ingatlanok és a forgalmazott ingatlanok arányszáma - adják. 

Mint hozzátette, a közel 3200 magyarországi településen található mintegy 4 millió 200 ezer lakóingatlan mindössze 1,5 százaléka tartozik jelenleg a harmadik kategóriába, ezek az ország 300 településén vannak. Ez a 300 település része az ország 28 halmozottan hátrányos kistérségének, amelyek a hétéves EU-s költségvetési periódusban helyzetük javításához európai uniós forráshoz juthatnak. 
 
Az OTP szerint éppen ezek a tények támasztják alá szigorú fedezetértékelési rendszerének indokoltságát. Úgy fogalmazott: teljességgel megalapozatlan minden olyan közlés, amely azt állítja vagy sugallja, hogy a bank indokolatlanul megkülönböztet akkor, amikor a szigorú kockázatkezelési elveknek megfelelően, következetesen nem fogad be fedezetként forgalomképtelen ingatlant. 

A közleményben az is olvasható, hogy a legnagyobb hazai hitelintézet portfoliójának stabil minősége jól tükrözi az eddigi markánsan konzervatív hitelezési gyakorlatot, ami a jelenlegi nemzetközi pénzpiaci helyzet negatív hatásai közepette és a kedvezőtlen reálgazdasági folyamatok miatt kiemelt fontosságú.