szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ma Magyarországon együtt jelentkezik az üzletszerű, valamint a "megélhetési" eltulajdonítás, hiszen a komoly gépekkel...

Ma Magyarországon együtt jelentkezik az üzletszerű, valamint a "megélhetési" eltulajdonítás, hiszen a komoly gépekkel felszerelt zugvállalkozók éppen a rászorult emberekkel végeztetik el a munkát - olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési tájékoztató anyagában. A fatolvajokat legtöbbször csak a közúti ellenőrzéskor, szállítás közben fogják el. Ilyenkor megtalálják náluk a tömegesen hamisított számlákat, szállítóleveleket.

A falopás szezonális: késő ősztől fejlődik valódi iparággá. A tél közeledtével egyre intenzívebbé válik az illegális fakitermelés mértéke, és így folytatódik egészen tavaszig. Mivel a tűzifa keresett termék, a lopások erősítik a jogellenes tevékenységet. Van olyan település, ahol a fát fizetőeszközként fogadják el (pl. italmérésekben, uzsorakölcsön törlesztéseként) - emeli ki a rendőrség tájékoztató anyaga. Csak BAZ megyében tavaly 74 millió forint értékű kár keletkezett az első háromnegyed évben.

Új törvény januártól

Magyarország területének ötödét borítja erdő, ez több mint 2 millió hektár. A magyar erdő 58 százaléka állami, 1 százaléka közösségi, 41 százaléka pedig magántulajdon, mintegy 300 ezer magántulajdonossal. E vagyon megóvását szolgálja az idén életbe lépett új erdővédelmi törvény, amely elsősorban az ipari méretű falopások ellen (100 köbmétertől felfelé) nyújthat védelmet. A kisebb falopások (2 köbméter) ellen az adott erdőtulajdonosok, erdészek, helyi lakosság vehetik fel a küzdelmet. Bár a mélyszegénységet elsősorban a gazdasági fejlődés, az életszínvonal emelkedése képes visszaszorítani, így ez központi állami feladat, a kisebb falopások ellen a helyi közösség tehet nagyon sokat. 

Ezt segíti a törvény új jogintézménye, az erdőőri hálózat. Az erdőrök ellenőrizhetik az utakat, megállíthatnak teherautókat és megvizsgálhatják a szállítóleveleket. Fontos jogosítványuk, hogy elkobozhatják a lopott fát és a fakivágáshoz használt eszközöket is (pl. fűrész, teherautó), valamint helyszíni bírságot szabhatnak ki a gépjármű tulajdonosára. Szakértők szerint az elkobzásnak sokkal nagyobb a visszatartó ereje, mint a szabálysértési bírságnak.

Az új törvény fontos eleme, hogy az állami erdők kincstári vagyonba tartását mondja ki, továbbá létrejön az Országos Erdő Tanács, így a társadalmi szervezetek is beleszólhatnak az erdővédelem és gazdálkodás ügyeibe. A megelőzést szolgálja a törvény 61.§ -a, amikor megtiltja az erdőben az élő fáról, cserjéről a gally vagy lomb levágását, vagy akár moha gyűjtését.

E mellett tilos az erdő látogatójának motorfűrészt, 500 g-nál nagyobb fejtömegű fejszét, 30 cm-nél nagyobb hosszúságú kézifűrészt magánál tartani. Aki januártól nagy fejszével járja az erdőt, az minimum 20 ezer forint büntetésre számíthat.


Képek forrása: Délmagyar

Új módszerek

Öt-hat éve Zala megyében is megjelent a falopás egy trükkös módja - írta a Zalai Hírlap. A módszer szervezői kerítettek egy vagyontalan személyt, akit bejuttattak egy erdőtulajdonosi közösségbe. Az illető kivágta a fát, és mivel tulajdonosnak mősült, nem lehetett lopás miatt eljárást indítani, csak engedély nélküli fakitermelésért. Az illetőn azonban nem lehetett semmit behajtani. Összesen 10-12 ezer köbméter fát termeltek ki ilyen módon. A megyei főügyészség azonban tavalytól környezetkárosításként minősíti az ilyen eseteket, ami szabadságvesztéssel is jár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Budafok beperli a BKV-t?

Szabolcs Attila a főpolgármesterhez írt levelében azzal indokolja a kerület költségeinek megtérítésére vonatkozó...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Kilakoltattak, megyek a híd alá

Bár törvény írja elő, hogy a téli hónapokban nem lehet kilakoltatni senkit, ezt számos végrehajtó cég figyelmen kívül...