Házi biopermet szúnyogok és levéltetvek ellen

Házi biopermet szúnyogok és levéltetvek ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Sokan gondolják úgy, hogy a biokertben nem szabad permetezni semmilyen módon pedig ez tévedés.

Sokan gondolják úgy, hogy a biokertben nem szabad permetezni semmilyen módon pedig ez tévedés. Bio permetlevelet készíthetünk csalánból, macskagyökérből, kamillából, fokhagymából, körömvirágból és más gyógynövényekből is.

A tavaszi permetezéshez számtalan saját kezűleg előállított permetlevet tudunk felhasználni, amelyek környezetbarátok és csak természetes anyagot tartalmaznak. Akár a legkisebb kertben is fel tudjuk használni ezeket a szereket.

Készíthetünk trágyalevet, főzetet, vagy forrázatot, de akár hideg vizes kivonatot is.

A trágyaléhez friss vagy szárított növényeket használjunk fel, amelyeket aprítsunk fel, majd egy fa vagy cserépedénybe szórjuk bele és öntsük fel eső vagy lágy vízzel. A csapvíz nem jó, mert már eleve vegyszerrel kezelt.

1 kg friss növényre 10 liter vizet számítsunk, a szárított növényeknél 200 g drogra öntsünk 10 liter vizet. Az erjedés egy két nap múlva beindul, és kb. két hét szükséges a teljes erjedéshez.

Naponta kétszer keverjük át az edény tartalmát, hogy oxigént jutassunk a folyadékba, és mivel az erjedés során erős szagok képződnek keverjünk hozzá zeolitot vagy bazaltlisztet, ami megköti a kellemetlen szagokat. A trágyaléhez a legjobb a fahordó, de ha ez nincs, a kerámia vagy zománc edény is megteszi, de ne használjunk fém vagy műanyag edényt.

Az elkészült levet még tovább kell hígítani 1:20 arányban, vagyis egy rész permetéhez 20 liter esővizet keverjünk.

A permetlevet kora reggel juttassuk ki a talajra soha ne a növények leveleire, vagy ha levéltrágyaként szeretnénk alkalmazni, akkor hígítsuk 1:50 arányban.

A főzeteknél aprítsuk, fel a növényeket majd áztassuk be őket 24 órára hideg esővízbe, és csak ezután kezdjük el főzni zománcos edénybe őket. A főzési idő kb. 20-30 perc, majd kihűlés után szűrjük lesz edény tartalmát, és ha szükséges hígítsuk fel. A visszamaradt növényi anyag mehet, a komposztba a lével pedig öntözzük meg növényeinket.

A forrázatnál szintén be kell áztatni a növényeket 24 órára hideg vízbe, ám ezután nem, főzzük, hanem leforrázzuk őket, majd hagyjuk állni kb. 10 percig és utána szűrve és lehűtve használjuk fel.

És végül a hideg vizes kivonat, amikor a növényeket 24 órára hideg esővízbe áztatunk, vagy ha szükséges 3 napig is állni hagyjuk, majd mielőtt erjedésnek indul, leszűrjük és használjuk fel.

Kovács Erika
VIrágcenter