szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Levéltetvek ellen katicaEgyik legfontosabb segítségünk a levéltetvek és...

Levéltetvek ellen katica

Egyik legfontosabb segítségünk a levéltetvek és más kártevők ellen a hétpettyes katicabogár, ugyanis ennek éppen a levéltetű a legfontosabb tápláléka. A katicák mindig olyan kertben telepednek le szívesen, ahol van elég táplálék, így ha még azelőtt permetszerrel kezeljük növényeinket, hogy tetvesek lennének, a katicák biztosan elkerülik kertünk környékét is. Talán furcsán hangzik, de csak akkor számíthatunk ezekre a hasznos szárnyasokra, ha hagyjuk megtelepedni kedvenc táplálékukat, vagyis ha elég tetű van a növényeken. Így családot alapítanak és minden évben segítségünkre lesznek.

„Testőr” növények

Érdekes, de a kertben elég néhány kiválasztott növény elültetnünk ahhoz, hogy kevesebb kártevőnk legyen, anélkül, hogy ehhez vegyszereket használnánk fel. A fokhagyma az egyetlen olyan növény, amelyet sem kártevő, sem baktérium vagy más betegség nem támad meg, így ahová fokhagymát ültetünk, ott a bogarak messze elkerülik a kertet. A fokhagyma illóolaja még a növények gyökerén keresztül is felszívódik, így ha ledugunk néhány gerezd fokhagymát a leander vagy hibiszkusz mellé máris sokat tettük a növények védelmében.

Ugyanilyen hatással bír a többi hagyma féle, a büdöske, a sarkantyú, a körömvirág, a menta és a levendula is. Ha szeretnénk, kertünket megvédeni ültessünk mindenhová ezekből a hasznos növényekből, így teljes védelmi rendszert építhetünk ki!

Egymást serkentő növények

A zöldség ágyásokba ültessünk egymás mellé például sárgarépát zöldhagymával, vagy céklát vöröshagymával, mert ezek serkentik egymás fejlődését. A káposzta közé ültessünk sárgarépát, és minden második sorba zöldség helyett egy sor büdöskét (tagetes) vagy körömvirágot (calendula).Egészséges permetlevek

Csodás gyermekláncfű

A gyermekláncfű általános növekedés serkentő a legtöbb növényre. Elkészítése: 2 kg friss gyermekláncfüvet öntsünk fel 10 liter esővízzel és hagyjuk állni 2 hétig, majd ötszörös hígításban permetezzük ki tavasszal és ősszel. Sok olyan védőszer is van, amely megkapta a bio tanúsítványt. Ilyen például a Biola rovarölő szer, a Bioplasma növénykondicionáló, a Terra Vita M humusztrágya és a Bioplant rovarcsapda is.

Egészséges talaj

A másik fontos tényező a kerti talaj, hiszen ha ez nem jó minőségű, hiába várjuk a bő termést. Sajnos az utóbbi időben egyre több mesterséges műtrágya látott napvilágot és a kényelmes városi ember előszeretettel használja is ezeket. Ám ha valódi biokertre vágyunk, akkor készítsünk saját komposztálót, ahol a konyhai és kerti hulladékot gyűjtjük össze, a mesterséges műtrágyák helyet pedig használjunk istállótrágyát.Elég ősszel beleforgatni a talajba és tavaszra máris jó minőségű, ásványi anyagokkal teli termőföldet kapunk! Emellé adhatunk komposztot, tőzeget, fűrészport vagy faforgácsot is. Az istállótrágyát lovardákban lehet beszerezni, a legtöbb helyen odaadják ingyen, de a szállításról már nekünk kell gondoskodni.
A másik talajjavító módszer, ha zöldtrágyát alkalmazunk, vagyis olyan növényeket, amelyek szintén javítják a talaj szerkezetét. Ilyen például a fehér mustármag, a repce vagy a fehér here. Ezek a növények gyorsan fejlődnek, így vetés után már 1-2 hónappal használhatók. A magokat ősszel vagy kora tavasszal vessük el, majd öntözzük be, és egy hónapon belül már hajtanak is. Ha elérik a 15 cm magasságot, egy ásóval forgassuk be a talajba, ahol lebomlanak.

A zöldtrágyával ásványi anyagokat juttatunk a talajba, lazítjuk a termőföldet, szabályozzuk a föld vízháztartását és megkötjük a talajban lévő a tápanyagokat. Ezzel az eljárással nagyban javítható a kötött agyagos, vagy épp a túl laza homokos talaj szerkezete is. Ez a módszer nem túl drága, hiszen egy kilogramm fehér mustármag körülbelül 1800 forintba kerül, és nem igényel túl sok odafigyelést sem. Érdemes minden ősszel és kora tavasszal megismételni kertünkben a zöldtrágya használatát! Ha kombináljuk a komposztot az istállótrágyával, és vegyítjük a zöldtrágyával, a védekezéshez pedig biopermetleveket és bizonyos virágokat alkalmazunk, máris biokertésznek vallhatjuk magunkat!
Jó kertészkedést kívánunk!

Kovács Erika

viragcenter.huHa ezek a kis növények kevésnek bizonyulnak, a védekezésben még használhatunk bio növényi permetleveket, amelyek védik növényeinket. Ilyen a csalánlé is. Elkészítése egyszerű: 10 kg friss csalánlevelet felöntünk 100 liter esővízzel és két hétig letakarva érni hagyjuk. Az elkészült levet tízszeres hígításban permetezzük ki, ami igen hatásos a levéltetvek és más kártevők ellen.
A fokhagyma leve a baktériumos és a gombás betegségek ellen hatásos. Szedjük le 3 kg bármilyen hagyma külső pikkelylevelét, majd áztassuk be 10 liter esővízbe, és hagyjuk így 8-10 napig. Ezután tízszeres hígításban permeztettük ki a kívánt felületre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Karácsony a Tiborcz-adóról: Már készül a jogszabály

Karácsony a Tiborcz-adóról: Már készül a jogszabály

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Putyin elrendelte a fiatalok online jelenlétének az ellenőrzését

Putyin elrendelte a fiatalok online jelenlétének az ellenőrzését

Az utolsó döfést is beviszi a Microsoft, lelövik a Windows Phone 8.1 alkalmazásboltját

Az utolsó döfést is beviszi a Microsoft, lelövik a Windows Phone 8.1 alkalmazásboltját