Matolcsy és Mesterházy is bukott a Balatonnál

Matolcsy és Mesterházy is bukott a Balatonnál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Nem zárnak jó évtizedet a Balaton északi partján, illetve a balatonfelvidéki térségben nyaralóval és családi házzal...

Nem zárnak jó évtizedet a Balaton északi partján, illetve a balatonfelvidéki térségben nyaralóval és családi házzal rendelkezők: az elmúlt két évben a legszerényebb becslések szerint is 10-15, de inkább 20 százalékos értékcsökkenés következett be. Fűzfőn, Akalin, vagy Balatonudvariban nem ritka a 30 százalékos veszteség. A zuhanás mértéke természetesen nagyban függ egy-egy ingatlan pontos elhelyezkedésétől, életkorától, állagától és felszereltségétől, de senki sem tudta kivonni magát a negatív tendencia hatása alól.

Csopak egyik gazdagabb része

Kormánytagok és vezető politikusok sora kötelezte el magát legnagyobb tavunk mellett, egyikük-másikuk viszont éppen a válság közepén – tehát feltehetően nyomott áron – jutott megfelelő ingatlanhoz, aminek az értéke középtávon bizonyosan növekedni fog. Ez vár például Matolcsy Györgyre, akinek a nevén Balatonakarattyán van egy 150 négyzetméteres családi ház és az idén a leggazdagabb magyar településnek számító Csopakon egy nagyobb nyaraló.

Kapcsolódó cikkek:

- Mennyije van Matolcsynak?

- Hitelekkel terheltek a vezető politikusok is

- Mennyi adót fizet Orbán Viktor ?

- Veszélyben a balatoni nyaralók

Balatonakalin most könnyebb jó ár/érték arányos ingatlant kifogni

Mesterházy Attila szocialista elnöknek Alsóörsön és Balatonalmádiban van érdekeltsége (kisebb nádas, nagyobb rétek), a megkérdezett szakértők legalább 20 százalékos csökkenést észleltek az elmúlt években ezeken a településeken. Érdekes, hogy az alsóörsi önkormányzat bevételi forrásai közül a helyi adók (telekadó, építményadó, kommunális adó, iparűzési adó) a legmagasabb tételt képviselik, tavaly például 130 millió forint volt ez az összeg. Párttársa,  Bárándy Gergely három évvel ezelőtt Balatonfüreden vett egy 70 négyzetméteres lakást, annak biztos nem nőtt, inkább 15-20 százalékot csökkent az értéke.

A fideszes Szijjártó Péter három zártkertet is igazgat Balatonedericsen, az egyiket tavaly áprilisban vásárolta, a másik kettőt 7-9 évvel ezelőtt, a tulajdoni aránya ezeknél nem éri el a 100 százalékot. Évtizedünk utolsó két-három évében semmit sem gyarapodott az értékük, akárcsak Mátray Márta balatonfenyvesi, 58 négyzetméteres házának, amit ráadásul még 1974-ben vett, így erős felújításra szorulhat, ha szeretné eladni.

Balatonakarattyán egyébként az ingatlantulajdonosoknak, így Matolcsynak is, négyzetméterenként 80 forintos telekadót kell fizetni, a nyaralóval rendelkezőknek ezen kívül 700 forintot is négyzetméterenként. Ha valaki állandóra van bejelentve, akkor 25 forint ez a díj négyzetméterenként.

A sok kiöntés leértékeli a déli partot és felviheti a kevésbé veszélyeztetett északi értékét
©

Gyurcsány Ferenc tavaly októberben vette nagy nyaralóját a Somogy megyei Kötcsén. A feleségével fele-fele arányban birtokolt 267 négyzetméteres épület egy 3295-ös telken áll. Nagyon nem kellett újítgatni, a tulajdonos Dés László jó állapotban adta el. A volt kormányfő telekadója legfeljebb 5 forint négyzetméterenként, viszont az építményadója 400 forint négyzetméterenként, úgy tudjuk, hogy egyik sem fog változni 2011-ben.

Az Otthon Centrum balatonfüredi irodájának vezetője szerint manapság a leginkább a 10-12 milliós nyaralókat, illetve a 30 millió forint körüli 60-70 négyzetméteres, garázsos, kis kertes házakat keresik. Történnek tranzakciók a 100-200 milliós értéksávban is, de ezekről keveset tudni. Utóbbiak feltétlenül az újszerű ingatlanok közé tartoznak, luxus módon alakították ki a belsejüket és sokszor a tóra néző panorámát is nyújtanak.

Az ilyen jó karban lévő, nem túl régi nyaralók tartják az árukat

A vevők közel fele a kifejezetten felújítandó ingatlanokat keresi. Ezeket aztán a maga kedvére átalakítja, bővítheti. Az OC-szakértő úgy látja: a déli parton most már elég gyakori kiöntések közvetve felértékelik az északi oldalon lévő nyaralókat és családi házakat. Különösen az északi oldalra tervezett újépítésű nyaralókét vagy házakét, ez a felértékelődés idővel felfelé húzza a használt ingatlanok árát is, mégpedig akár már 2011 közepén vagy őszén.