Nem fizet a bank, bedől a Tópark?

Nem fizet a bank, bedől a Tópark?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Feltáró nyilatkozatban tájékoztatott a Walker&Williams Investment Group arról, hogy egyelőre miért nem folytatódik...

Feltáró nyilatkozatban tájékoztatott a Walker&Williams Investment Group arról, hogy egyelőre miért nem folytatódik a törökbálinti irodapark első ütemének kivitelezése. A portfolio.hu által ismertetett közlemény szerint az Eurohypo AG a szerződésével ellentétben leállította a kifizetéseket, s emiatt „a beruházónak nem áll módjában jelenleg további kifizetéseket eszközölni, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a teljesített munkálatok a bank által kifizetésre kerüljenek”.

Messze még a befejezés
Ekkora monstrum az első ütem
©

Az Eurohypo AG 2007-ben írta alá a finanszírozási szerződést a TóPARK Irodapark projektre. A bank eddig mintegy 20 milliárd forintot utalt át, amit a beruházó – közleménye szerint- kifizetett a vállalkozóknak. A szakági munkálatok megkezdése után a bank által elfogadott július havi teljesítések ellenértékét a bank több mint egy hónapos késéssel folyósította, óriási bizalmatlanságot generálva ezzel a vállalkozók közt.

Kapcsolódó cikkek:

- Szerkezetkész a Tópark első üteme

- Kétmilliárdos lehajtó épült az M1-nél

- Hol épülnek jövőre irodaházak Budapesten?

Az Eurohypo AG a legutolsó, augusztus havi teljesítések kifizetése után a szeptemberi teljesítéseket még elfogadta, de ezen teljesítések ellenértékének folyósítására már nem került sor; annak ellenére, hogy a beruházó erre többször felszólította a bankot. A bank ezek után novemberben a projekt beruházóját váratlanul arról tájékoztatta, hogy szerződésével ellentétben, felfüggesztette a folyósítást.

Ilyennek álmondták a tervezők az irodaparkot
©

A Walker&Williams ismételten kiemelte: célja, hogy, a városközpont koncepciója maradéktalanul, az eredeti terveknek megfelelően valósuljon meg. Az I. ütemben megépülő irodapark finanszírozásával kapcsolatban kialakult helyzet nem érinti a teljes fejlesztés többi ütemét, így a TóPARK Shopping Mall, az Expo, és a Budai Intermodális Központ fejlesztését sem.

A budapesti irodapiac kihasználatlansága 2010. III. negyedévében (%)
©

Szakmai körökben folyamatos kételyek fogalmazódtak meg ezzel a több, mint 300 milliárd forintra becsült beruházással kapcsolatban. Kétségbe vonják sokan, hogy életképes egy ilyen elővárosi vegyes funkciójú komplexum, különösen most, amikor soha nem látott mélyponton van a piac egésze, de főleg az irodapiac. A kételyeket növelte, hogy a beruházó mindeddig nem nevezett meg egyetlen olyan bérlőt sem, amelyik már aláírt és nem hitték el azt sem, hogy az első ütem bérbeadottsági szintje valóban 47 százalékos, mint azt a beruházó állítja.

A társaság képviselői még a tavaszi bokrétaünnepségen is azt mondták, hogy tartható az első ütem 2011-es befejezése. Előzőleg úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy a finanszírozás végleg megoldott. Akkor megerősítették, hogy nem változik a beruházás egyes elemeinek (plaza, expo, közlekedési csomópont) mérete sem a válság hatására.