Ingatlanba fektetne? Mutatjuk, most mit vásároljon

Ingatlanba fektetne? Mutatjuk, most mit vásároljon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Milyen ingatlanba tegye a pénzét, aki jobb hozamokat akar, mint a banki kamatok? Milyen típusú és elhelyezkedésű lakás az, amit gyorsan ki lehet adni, és adott esetben a jövőben valamikor könnyen és jó áron értékesíteni? Megkérdeztük erről az ingatlanközvetítőket.

Habár jelenleg nem olcsók az ingatlanok Budapesten, a bérlakások iránti óriási kereslet miatt talán még mindig érdemes ingatlanba fektetniük a pénzüket azoknak, akik a banki betétek helyett valami jobb lehetőséget keresnek, esetleg a jövőre nézve félig-meddig konkrét terveik is vannak.

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője szerint ugyan egyre kevesebb a pénz a befektetőknél, mivel felhalmozódott tőkéjüket az elmúlt egy-két év kedvező lehetőségeivel élve már többnyire beleforgatták ingatlanokba, ennek ellenére még mindig akadnak olyanok, akik éppen a lakáspiacon szeretnék elhelyezni a megtakarításaikat.

Jó befektetésnek most az egy-, két- és háromszobás ingatlanok számítanak,

vagyis a nappali, illetve a plusz egy vagy két hálószobás elrendezés – vélekedett Nagy Csaba, aki a Balla Ingatlanirodáknál a dél-budai régió szakmai vezetője. Ezek jó vételt jelentenek befektetésnek, saját célra, valamint kifejezetten bérbeadásra is. És mindez érvényes az újépítésűekre, újszerűekre, tégla és panellakásokra is – tette hozzá a szakember.

©

A pesti kerületekben ugyanakkor a másfél-kétszobás lakásokat kedvelik leginkább a befektetők, azon belül is a különnyíló szobás lakásokat – jelezte Hart Erzsébet, a Balla Ingatlanirodák VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. A szakértő szerint a nagyobb lakásokra, tehát a háromszobásokra errefelé kisebb igény mutatkozik.

Kell a jó közlekedés is

Ha egy befektető kiadásra vásárol lakást, akkor leginkább a jó közlekedés az, ami megkönnyíti számára azt, hogy bérbe adja ingatlanát – hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet. Emellett természetesen az is számít, hogy milyen a környék állapota, azaz milyen utcákon, milyen emberekkel találkozva jutunk el a közeli metró- vagy villamosmegállóig.

Területileg ezért elsősorban belső részeket, a kiemelt csomópontokat, frekventált területeket célozzák a befektetők. Ez Dél-Budán például az Allee vagy a Móricz Zsigmond körtér környékét, illetve Lágymányost jelenti, de azért természetesen kedvelt Kelenföld, Gazdagrét, Őrmező és Sasad is ezekben a budai kerületekben.

Az egyetemek közelében jóval magasabb áron adhatók ki a lakások, tehát érdemesebb ilyen környéken befektetésre ingatlant vásárolni. Ugyanakkor az is igaz, hogy jelenleg a bérlakáspiacon szinte minden típusú lakásra nagy a kereslet, hiszen hiány van belőlük, különösen most, augusztusban, miután közzétették a felvételi ponthatárokat, azaz kiderült, hogy ki, milyen felsőoktatási intézménybe jutott be, és a diákok, illetve szüleik lakáskeresésbe kezdtek.

Megjegyezte, hogy azoknál is azonosak a szempontok – tehát ugyanezt a méretet keresik –, akik nem kiadni akarják a megvásárolt ingatlant, hanem olyan befektetésként tekintenek rá, melybe most beleteszik a pénzüket, és majd 5-10 év múlva használja csak ki egy családtag, mondjuk az egyetemre kerülő gyerek.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy

az elmúlt néhány hónapban nagyon népszerűek lettek a kis garzonok is a vevők körében.

Ugyanezt megerősítette Schneider Zoltán is, a Balla Ingatlanirodák belvárosi irodájának szakmai vezetője. Mint szavaiból kiderült, a belső kerületekben a befektetők kifejezetten a kis lakásokat, tehát az egyszobás garzonokat keresik. Ennek szerinte az az oka, hogy olyan ingatlanhoz szeretnének hozzájutni, melyet a most népszerű, rövid távú bérbeadásban jól tudnak hasznosítani.

Ugyanakkor a befektetők a nagyon nagyméretű lakásokat is megveszik, ha mélyen ár alatt találnak ajánlatokat – fűzte hozzá Schneider Zoltán. Ezekben a lakásokban négy-öt szobát átalakítanak hálószobákká, így próbálva kihasználni a méretben rejlő lehetőségeket.

Nagy Csaba még megjegyezte, hogy a befektetők alapvetően csak lakásokat vásárolnak, hiszen házat az emberek elsősorban saját használatra vesznek, abban élni szeretnének, felnevelni a gyerekeket.

Egy ház soha nem igazán jó befektetés, ott mindig van teendő, vagy legalábbis sokkal több vele a munka, mint egy társasházi lakással.

Ráadásul jóval nyomottabb négyzetméteráron adhatók bérbe, mint egy lakás, ezért sem jó választás befektetésnek.

Schneider Zoltán szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy erős a jelenléte a piacon annak a befektetői rétegnek, mely megpróbál a felkapott belső lokációkban ingatlant vásárolni. Ez a belváros esetében alapvetően a VII. kerületi „bulinegyedet” és környékét jelenti, miközben az V. kerületben – annak minden részén – folyamatosan erős a kereslet.

Most minden épülő vagy már felépült újépítésű lakás jó befektetésnek számít, akár kiadásban gondolkodunk, akár későbbi eladásban – hívja fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlanirodák XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Szerint az újépítésű lakások igazán értékállók, kevés bennük a rizikó, a legkisebb mértékben sem kockáztatja a bukást az, aki most ilyen újépítésű ingatlanba teszi a pénzét.

Az első, nagyberuházók által kivitelezett projektek, vagyis az újépítésű lakóparkok már augusztusban megjelennek a piacon, és tapasztalatai szerint a befektetésre vásárló érdeklődők nagy része ezen újépítésű ingatlanok iránt érdeklődik a leginkább. Ennek többek között az lehet az oka, hogy ezek jelenleg jobb áron vásárolhatók meg, mint a hasonló paraméterű, újszerű lakóparki lakások.

Hozzászólások