Drasztikusan szűkítik a lakáshitel-felvevők körét Matolcsyék

Drasztikusan szűkítik a lakáshitel-felvevők körét Matolcsyék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szigorít a jegybank az adósságfék-szabályokon, emiatt nagyobb biztonságban lesznek a lakáshitelt felvevő ügyfelek, és tágabb teret nyernek a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású lakáskölcsönök.

A rövidebb kamatperiódusú lakáshitelek törlesztőrészlete gyakran megváltozhat – akár kedvezőtlen irányba is –, így az ügyfeleknek kellő jövedelemtartalékkal kellene rendelkezniük. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa ezért a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (JTM) vonatkozó szabályok módosításáról döntött: a 2018. október 1-jétől az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege az 50 százalékos korlátot felváltva nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet. A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél – a kisebb kamatkockázat miatt – nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos JTM-limit. A nem forintban felvett hitelek esetében szintén alacsonyabb limiteket kell majd alkalmazni a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél. Ezzel egyidejűleg a szabályozásban a legalább 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészleteire jelenleg alkalmazott kedvezményes, 85 százalékos beszámítási súly megszűnik, hiszen a módosított adósságfék szabályok már kedvezőbben kezelik a hosszabb kamatperiódusú hiteleket.

A kamatkockázatok növekedése miatt az MNB lépése mindenképpen üdvözlendő. A jegybank egyébként a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) minősítési rendszerrel, a jelzáloghitel-finanszírozás-megfelelési mutatóval, a hosszú futamidejű kamatcsereügyletekkel és a jelzáloglevél-vásárlási programmal is ösztönzi a hosszabb kamatperiódus mellett nyújtott jelzáloghitelek elterjedését.