szerző:
Bankmonitor/Fülöp Norbert
Tetszett a cikk?

Az ingatlanpiacon nagy a verseny a reálisan árazott, esetleg áron alul kínált lakásokért, házakért. Ilyenkor általában az a befutó, aki gyorsabb. De mit tehetünk azért, hogy jobb helyzetbe kerüljünk ebben a millió forintokat érő versenyben? Adunk néhány tippet.

Ha ingatlant szeretnénk vásárolni, komoly versenyre számíthatunk a reálisan árazott, esetleg áron alul kínált ingatlanok piacán. Az utóbbiak esetében az eladó számára fontos a tranzakció gyors lebonyolítása, hogy mihamarabb a pénzéhez jusson. A sietség oka lehet egy csúszásban lévő hitel, amikor a tulajdonos szeretné megelőzni, hogy a bank felmondja a hitelszerződését, de az is előfordul, hogy valaki külföldre költözik, és még az utazás előtt pénzzé tenné itthoni ingatlanját.

Az anno befektetési célból vásárlóknál is számít az idő, hiszen ha úgy látják, hogy elérkeztek a kiszállási ponthoz – vagyis a jövőben lassúbb áremelkedést, netán árcsökkenést várnak –, akkor nem tölthetnek hosszú hónapokat az eladással. Sok befektető értékeli így a jelenlegi helyzetet, amit jól mutat, hogy a Duna House statisztikái szerint a budapesti eladások 12 százaléka befektetői értékesítés volt augusztusban, ami komoly ugrás az egy évvel korábbi 2 százalékos szinthez képest. (Vidéken persze egészen más a helyzet, itt a befektetők által értékesített ingatlanok aránya most augusztusban is mindössze 2 százalék volt.)

Nyerő a készpénzes vevő

Ha gyorsaságról van szó, akkor természetesen előnyben vannak a készpénzes vevők, hiszen ők akár azonnal ki tudják fizetni a vételárat, míg egy lakáshitel folyósítására akár 4-6 hetet is várni kell. És ez is csak akkor igaz, ha minden dokumentum időben rendelkezésre áll, és az ügyletben nincsenek olyan „csontvázak”, amelyek meghosszabbítják a hitelprocedúrát.

Megéri az előzetes hitelbírálat

Ha mindenképp lakáshitelre van szükségünk a finanszírozáshoz, akkor időt nyerhetünk az előzetes hitelbírálattal. Ez annyit tesz, hogy már a lakás megtalálását megelőzően megkeressük a számunkra legkedvezőbb banki ajánlatot, a kiválasztott bank pedig az igazolt jövedelmünk alapján megállapítja, hogy hitelképesek vagyunk-e, és ha igen, maximálisan mekkora hitelösszeget kaphatunk. Fontos, hogy ez nem hitelígérvény, vagyis a bank nem vállal garanciát arra, hogy a kölcsönt végül meg is kapjuk, hiszen egy lakáshitelnél nagyon fontos a fedezetként felajánlott ingatlan minősége, értéke és tiszta tulajdonjogi helyzete. A bank által kiadott előminősítés 6 hónapig érvényes, vagyis ennek birtokában ennyi időnk van megkeresni álmaink lakását.

Fontos, hogy az előzetes hitelbírálatban megadott kamatot mindössze egyetlen bank tartja jelenleg Magyarországon. Ennél a pénzintézetnél bármerre mozduljanak is a kamatok a hitelminősítés kiadását követő fél évben (valószínűleg emelkedni fognak), biztosak lehetünk benne, hogy azt a kamatot kapjuk meg végül, ami azon szerepel.

Számoljunk a személyi kölcsönnel?

Bár a személyi kölcsön nem kifejezetten ingatlanvásárlásra való, mégis sokan használják ilyen célra. Hogy miért? Egyrészt a kamatok egy ideje alacsony szinten vannak: 7% körül már találni ajánlatokat a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorával. A hitelösszeg itt maximum 10 millió Ft lehet, a futamidőt pedig legfeljebb 10 évig van mód elnyújtani, ám cserébe nincs szükség hitelfedezetre, valamint, ha minden dokumentum rendelkezésre áll, akkor pár nap alatt számlára érkezhet a pénz.

Gyors megoldás lehet a Babaváró hitel

A Babaváró hitel (vagy Babaváró támogatás) nem mindenki számára elérhető kedvező hitelkonstrukció, ahol az állam kamatmentességgel, valamint hitelelengedéssel jutalmazza, ha egy, kettő vagy három gyermek születik az igénylést követően. A Babavárónál számos személyi feltételt kell teljesíteni, amit a Babaváró hitel kalkulátorral mi magunk is percek alatt ellenőrizhetünk. Ha jogosultak vagyunk az államilag támogatott hitelre, akkor ez a lakásvásárlásban is óriási segítséget jelenthet, ugyanis a bankoknak legfeljebb 10 napjuk van elbírálni a benyújtott kérelmet – és bár a Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint ebből sokszor kicsúsznak –, még így is hamarabb történik a folyósítás, mint egy jelzáloghitel esetében. Persze a Babaváró mellé – ha nagyobb összegre van szükségünk – felvehetünk lakáshitelt is, ám ebben az esetben hosszabb átfutási időre számíthatunk.

Keressünk olyan ingatlant, amire kisebb a kereslet!

Az ingatlanpiacot is a kereslet-kínálat törvénye irányítja, ezért ha olyan típusú lakást keresünk, ami iránt kevesebben érdeklődnek, akkor jobbak az esélyeink. Kedvezőbb helyzetbe hozhatjuk magunkat például azzal, ha nem a jó vagy az újszerű állapotú ingatlanok között keresgélünk, ugyanis jelenleg ezeket veszik leginkább. Nem véletlenül, a felújítás jelentős plusz költséggel jár, ráadásul a szakemberhiány miatt mesterembert sem könnyű találni.

©

Ám, ha ezt megoldjuk, akkor olyan lakások is elérhetők lesznek számunkra, amelyek egyébként nem. Különösen Budapesten tudunk ezzel versenyelőnyt szerezni, mert itt a vevők 45 százaléka újszerű, 32 százaléka pedig jó állapotú ingatlant keres, és mindössze 11 százaléka érdeklődik a felújítandók iránt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szélsőjobboldali aktivisták akcióztak a Színművészetinél

Szélsőjobboldali aktivisták akcióztak a Színművészetinél

Az ITM államtitkárának kutatócsoportja is nyert az ITM pályázatán

Az ITM államtitkárának kutatócsoportja is nyert az ITM pályázatán

Radar360: Reálkereset? Sok jóra ne számítson

Radar360: Reálkereset? Sok jóra ne számítson