szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már a járvány előtt is gyengélkedett az építőipar, azóta pedig csak romlott a helyzet.

Idén áprilisban az építőipari termelés volumene 2,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Márciushoz képest 1,3 százalékos volt az esés.

Az áprilisi adat némileg jobb, mint a márciusi volt, akkor 3,4 százalékos csökkenést mért a KSH, de így is a második legrosszabb havi adat 2017 óta. Az idei év első négy hónapjában összesítve az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékos a visszaesés.

A csökkenésnek csak az egyik oka a koronavírus miatti leállás. Az építőipar már az előtt gyengélkedni kezdett, hogy ideért volna a járvány, a kedvezményes lakásáfa ugyanis 2019 végéig létezett. Tavaly az év végén már lelassult a növekedés, idén pedig január és április között három hónapban is esést mértek. Ráadásul tavaly ilyenkor szárnyalt a szektor, vagyis az egy évvel korábbi adatot nehéz lenne megközelíteni akkor is, ha nem volna válság.

Áprilisban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 1,4, az egyéb építményeké 2,8 százalékkal.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállománya 15,4 százalékkal elmaradt a 2019. április végitől.

Itt látszik igazán a kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása: az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,9 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 24,3 százalékkal csökkent.

A megkötött új szerződések száma 3,9 százalékkal nőtt áprilisban. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,7, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 3,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos lett Marsi Anikó és Osvárt Andrea

Koronavírusos lett Marsi Anikó és Osvárt Andrea

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz