szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A középületek kategóriájában arany, az örökségvédelem kategóriában pedig ezüst nívódíjat kapott az építmény.

Két nívódíjat is kapott a Nemzetközi Ingatlan Szövetség 2020-as pályázatán Gül Baba Türbéje – közölték az MTI OS szolgálatán keresztül.

Mint a közleményben írták: a török és a magyar kormány "kiemelkedő turisztikai attrakciót teremtett 2018-ban, amikor több éves munkálatok után felújított állapotban átadták Gül Baba Türbéjét".

A projekt a Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) figyelmét is felkeltette, a Gül Baba Türbéje ezért az idei építészeti nívódíjak közül kettőt is elnyert: a középületek kategóriájában arany, az örökségvédelem kategóriában pedig ezüst nívódíjat kapott.

Gül baba türbéje mögött egyre duzzadó török cégbirodalom bújik meg

2018 őszén nyitotta meg kapuit a Gül baba türbéje, erre 321 millió forint állami támogatást költött el a működtetésére létrehozott alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke az Orbán családhoz sok szálon kötődő török oligarcha. Adnan Polat a szívügyének tekintett türbén túl egyre hízó cégbirodalmat tart fenn Magyarországon, és az anno Tiborcz Istvánnal közös cégét már szó szerint a nevére vette.

A bírálóbizottság szerint a projekt keretében nemcsak maga a türbe épülete és közvetlen környezete újult meg, hanem egy egységes szemléletű, építészeti és tájépítészeti elemeket ötvöző megközelítésnek köszönhetően egy teljes épületegyüttes kelt új életre. Emellett a sok helyütt korábban igencsak elhanyagolt környező utcák is megújultak.

"Az, hogy Gül Baba Türbéje díjat nyert el a 2020. évi Prix d'Excellence versenyen, óriási elismerése annak a rendkívül jelentős munkának, amelyet a török és a magyar kormányok végeztek Gül Baba sírjának és környékének felújítása során. Büszkék vagyunk arra, hogy fontos szerepet játszunk a létesítmény üzemeltetésében, ill. abban, hogy az a magyar főváros kulturális életének egyik kimagasló helyszínévé, valamint a török-magyar kapcsolatok fontos csomópontjává váljon" – mondta Adnan Polat, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány elnöke. Orbán és Erdogan török elnök közös barátjáról korábban azt írtuk: évi százmillióért fejleszti a kereskedelmet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pótsziget: itt a minden koncertre ráhúzható beszámoló!

Pótsziget: itt a minden koncertre ráhúzható beszámoló!

Magyarország is beszállt a koronavírus elleni oltásért folyó őrült versenyfutásba

Magyarország is beszállt a koronavírus elleni oltásért folyó őrült versenyfutásba

Éhségsztrájkba kezdett több tucat külföldi Nyírbátorban

Éhségsztrájkba kezdett több tucat külföldi Nyírbátorban