A budapesti airbnb-zők kétharmada tart ki a járvány ellenére is

A budapesti airbnb-zők kétharmada tart ki a járvány ellenére is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még most sem egyértelmű, hogy kicsit több, mint két hónap múlva milyen feltételekhez kötik a rövid távú lakáskiadást, de sokan ennek ellenére is befizetik az éves átalányadót, hogy megtartsák az engedélyüket.

Sok airbnb-ző még akkor is ragaszkodik a rövid távú lakáskiadásra kapott engedélyéhez, ha most szinte semmi bevételük nincsen – írja a Világgazdaság. Pedig nem csak az bizonytalan, hogy mikor és miként indul be újra a turizmus, hanem az is, hogy jövőre milyen feltételekkel működhet a lakáskiadás.

A járvány előtt nagyjából 15 ezres volt a budapesti kínálat, most körülbelül tízezer ingatlan közül választhat az a kevés ember, aki ide jön.

Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke azt nyilatkozta a lapnak: az egykor airbnb-zők egy része az elmúlt fél évben a hosszú távú lakáskiadásra váltott, és nem is tér vissza mindegyikük a régi üzleti modelljéhez akkor sem, ha beindul a turizmus. Azt is hozzátette: a legnagyobb baj most az, hogy még nem lehet tudni, jövőre milyen feltételekkel működhetnek a szálláshelyek. Ráadásul a budapesti szálláshelyek minden eddigi pályázati, támogatási programból kimaradtak, miközben kiderült, hogy a 90 százalék feletti külföldi kitettség miatt a Budapest restart program sem működik a belső piacra alapozva – magyarázta.

A Központi Statisztikai Hivatal egyelőre augusztusi adatokat közölt a turizmus helyzetéről, e szerint az év első nyolc hónapjában 69 százalékkal kevesebb külföldi és 35 százalékkal kevesebb magyarországi turista érkezett az országba, mint 2019 január–augusztusában. A külföldi vendégek között a legnagyobb, 85 százalékos visszaesést Budapesten mérték.

Hozzászólások