szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Utcajogász szerint a lakástörvény világosan leírja, hogy egy lakásrendelet módosítása előtt ki kell kérni a bérlők véleményét is, a tervezett módosításokról pedig informálniuk kell minden érintettet.

Az ócsai önkormányzat 2019-ben vállalta, hogy a tulajdonba vételtől számított két évig változatlan feltételek mellett adja ki az ingatlanokat a város devizahiteles lakótelepén. A moratórium 2021 januárjában lejárt, a lakásbérleti díjat pedig több mint háromszorosára emelték. Csak azoknak nem kell többet fizetniük, akik rászorultsági alapon sikeresen kérvényezik a bérleti díj mérséklését.

Az Utcajogász közérdekű bejelentésében kifogásolta, hogy Ócsa Város Önkormányzata tavaly nyáron „társadalmi egyeztetés nélkül, zárt ülésen döntött az önkormányzati lakók lakbérének emeléséről” számolt be a 444. Szerintük ezt nem tehették volna, a lakástörvény szerint ugyanis az önkormányzatoknak „kötelező kikérni a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezetének véleményét, ha a lakásrendeletüket módosítani szeretnék”, és hirdetményt is közzé kell tenniük a tervezett módosításról.

Az Utcajogász szerint az önkormányzat akkor is törvényt sértett, amikor zárt ülésen tárgyalta a lakbérmódosító rendeletet. Az önkormányzati törvény ezt ugyanis csak tételesen felsorolt kivételes esetekben engedni, lakbéremelés esetén semmiképp.

A bejelentés után a Pest Megyei Kormányhivatal kivizsgálta az ügyet, és nem találtak problémát abban, ahogy az önkormányzat eljárt a devizahiteles lakópark ügyében.

Aki Ócsán jár, nem érti, miről beszélt Lázár János

Megnéztük, hogy mi a helyzet az ócsai szociális lakóparkban, miután a kormány fű alatt véget vetett a devizahitelesek megsegítésére megálmodott családiház-építési programnak.

Állásfoglalásukban arra hivatkoznak, hogy az Alkotmánybíróság már több esetben is kimondta, hogy nem alkotmányellenes, ha egy rendelet meghozatalakor nem kerül sor társadalmi egyeztetésre. Ha pedig a zárt ülésről utána közzéteszik annak jegyzőkönyvét, az szerintük megfelel a törvényi követelményeknek.

Az Utcajogász erre válaszul azt közölte, hogy ők nem is az Alaptörvény megsértését, hanem a Lakástörvény megsértését kifogásolták. A zárt ülésre vonatkozó válasz pedig szerintük azt sugallja, hogy a kormányhivatal számára „elég demokratikus” már az is, „ha utólag értesülni lehet valahogy a helyi közügyek menetéről”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlan

„A lakóparkba érkezők jó része megbélyegzettnek érzi magát”- így bukott be az ócsai lakáskísérlet

Öt évvel ezelőtt költöztek be az első családok az ócsai szociális lakóparkba. A „gettóba záró program” összességében sikertelenül zárult, a kormány a beilleszkedést segítő Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) programját sem finanszírozza már – számol be az ócsai helyzetről az Élet is Irodalom legutóbbi számában megjelent riport.