szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Drága a telek, az építőanyag és a munkaerő.

2020 első féléve a budapesti újlakás-piac hatéves mélypontja volt – derül ki az OTP értékesítői és beruházói adatbázisából. A visszaesésnek, számol be róla az Infostart, négy oka is volt:

  • a Magyar Állampapír Plusz 2019. nyári megjelenése,
  • a 27 százalékos lakásáfa januári visszaállítása,
  • a tavasszal beharangozott, kedvezményes rozsdaövezeti áfa,
  • valamint a koronavírus-járvány együttes hatása.

Mint írják, a második félévben már volt némi javulás.

2020-ban 4000 új, társasházi lakást vettek Budapesten, ez 2019-hez képest 30 százalékos visszaesés és 2014 óta a legalacsonyabb értékesítési arány. Hasonló folyamat játszódott le a kínálati oldalon is: január és június között 1850, míg 2020 második felében már 2850 újlakás került a piacra.

A 2020-ban eladott lakások közül minden negyedik a XIII. kerületben talált vevőre. Angyalföldtől jócskán lemaradva, kerületenként valamivel több mint 400 ingatlan értékesítésével a XIV. és IX. kerületek állnak a dobogó második és harmadik fokán.

Az adatbázis alapján 2020-ban 183 kisebb-nagyobb, összesen közel 4700 lakást tartalmazó új társasházi beruházás értékesítése indult el a fővárosban, a legtöbb új projekt a III., a XVI. és a XI. kerületekben valósul meg.

Az elemzésben azt is megemlítik, hogy az ötszázalékos áfa bevezetése csak átmeneti és minimális árváltozást fog hozni az újépítésű lakások piacán, a beruházási költségek ugyanis – telekár, munkaerő, építési anyagok, szigorodó épületenergetikai előírások – nem csökkennek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!