szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyugat felé egyre drágábbak, kelet felé pedig egyre olcsóbbak a fővárosi bérleti díjak az Otthon Centrum szerint.

Budapesten a belső kerületekben egy kisméretű, egy hálószobás lakás havi bérleti díja átlagosan 150 ezer forint, míg Bécsben egy ekkora lakás bérléséért már átlagosan 330 ezer forintnak megfelelő eurót kell fizetni – derül ki az Otthon Centrum összevetéséből. Közép-Európa fővárosait sorba is tették a lakbérek ára szerint:

  • Bécs a legdrágább az átlagos 330 ezer forintos bérleti díjjal;
  • Prága a második, itt több mint 262 ezer forintnak megfelelő cseh korona a belvárosi, egy hálószobás lakás átlagos bérleti díja;
  • Varsó áll a harmadik helyen, ahol ugyanezért átlagosan 240 ezer forintnak megfelelő zlotyt kell havonta fizetni.

Hozzátették, hogy a környező fővárosokban is magasabb az albérletek átlagára, mint Budapesten: Ljubljanában egy belvárosi, egy hálós lakásért havonta 42 százalékkal, Pozsonyban pedig 50 százalékkal több albérleti díjat kérnek. Előbbinél 221 ezer, utóbbinál 235 ezer forintnak megfelelő eurót kell fizetni.

Nyugat felé haladva tovább nőnek a havi bérleti díjak: Milánóban például havonta 412 ezer forintnyi, Münchenben 480 ezer forintnyi az összehasonlítás alapjául szolgáló lakás bérleti díja. Kelet felé menve lefelé változnak az árak: Bukarestben például 6,7 százalékkal kedvezőbb, átlagosan 145 ezer forintnak megfelelő lej a belvárosi bérleti díj.

Az átlagkeresetekkel összevetve viszont már Budapest sem tűnik olcsónak

– mutatott rá Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Ljubljanában az átlagfizetés a budapesti másfélszerese, míg Pozsonyban 40 százalékkal magasabb. Bécsben sem okoz gondot a budapesti albérleti díj dupláját kifizetni, mivel az átlagbér 175 százalékkal magasabb. Bukarestben a bérek színvonala a magyar fővárosban elérhető átlagos jövedelemhez képest 12 százalékkal alacsonyabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!