szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzati bérlakások ügyében kedden nyújtottak be egy törvényjavaslatot. A főpolgármester szerint ennek azonban nem a bérlők, hanem az ügyeskedők, a fideszes csókosok és a lakásmaffia lesznek az igazi nyertesei.

Az ellenzéki képviselők után Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is elítélte a kormánypártok új törvényjavaslatát, amely az önkormányzati bérlakások kedvezményes áron való megvásárlásáról szól.

A javaslatot Böröcz László fideszes képviselő jegyzi, és a lényege, hogy a lakás értékének 30 százalékáért megvásárolhatók lehetnek a jövőben az önkormányzati bérlakások. Az indoklásban Böröcz azt írta, a javaslatának az a célja, hogy a magyar állampolgárok, családok minél szélesebb körben szerezhessenek lakástulajdont.

"Rablóprivatizáció" - felvásárlási hullámot is hozhat az új lakástörvény

Ha az Országgyűlés elfogadja, jelentős kedvezménnyel juthatnak lakáshoz azok, akik most önkormányzati bérlakásban laknak, függetlenül attól, hogy egy penészes, nyirkos ingatlanról van-e szó, vagy egy műemlékről a Budai Várban.

Karácsony Gergely erre reagálva írt most a Facebookon, hangsúlyozva, hogy

emberi drámák sorozatát okozhatja, hogy a nyugdíjas önkormányzati bérlők nevében bárki megszerezheti az általuk bérelt lakást”.

Karácsony felidézte, hogy zuglói polgármestersége idején civil barátai értesítették egy kerületi kilakoltatásáról. “Az idős, beteg házaspár a lakásmaffia áldozata lett, kilátástalan helyzetükben már az öngyilkosságot fontolgatták. Szó szerint a nyolcadik emeleti ablakból kellett visszahúznunk őket, azzal az ígérettel, hogy az önkormányzat segíteni fog – és segített is.”

"Rablóprivatizáció" - felvásárlási hullámot is hozhat az új lakástörvény

Ha az Országgyűlés elfogadja, jelentős kedvezménnyel juthatnak lakáshoz azok, akik most önkormányzati bérlakásban laknak, függetlenül attól, hogy egy penészes, nyirkos ingatlanról van-e szó, vagy egy műemlékről a Budai Várban.

A főpolgármester szerint a jövőben az önkormányzatok nem fognak tudni segíteni, “mert szép sorban elfogy az utolsó önkormányzati bérlakás is”. Mint írta, a kormánypártok által benyújtott törvényjavaslat néhány ezer bérlő számára méltányolható előnyt jelent, “de az igazi nyertesei az ügyeskedők, fideszes csókosok és konkrétan a lakásmaffia lesz. Vesztes pedig az egész ország, mindenki, akinek nem volt olyan szerencséje, hogy önkormányzati bérleményhez jusson, és a fél életét le kell dolgoznia azért, hogy méltó lakhatása legyen”.

Karácsony Gergely azt írta, az ellenzéki polgármesterekkel közösen minden törvényes utat végigjárnak, hogy ezt megakadályozzák, és ha kell, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Itthon

Budavár ellenzéki polgármestere döntött: tovább jár a bérlakás a fideszes elődje családjának

Váradiné Naszályi Márta budavári polgármester meghosszabbította elődje, Nagy Gábor Tamás rokonainak bérleti jogát, így a volt fideszes polgármester szülei még két évig élhetnek nettó 78 ezer forintért egy 105 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban. Még ellenzékből a jelenlegi polgármester élesen bírálta, hogy Nagy pályáztatás nélkül, egy jogi kiskaput kihasználva kvártélyozta be családját az exkluzív műemléklakásba, most viszont egy személyben ő maga bólintott rá a maradásukra. Az ellenzéki polgármester szerint nem volt más lehetősége, ráadásul az önkormányzat illetékes bizottsága – az ellenzéki tagokat is beleértve – sem kifogásolta a hosszabbítást. Egy jogász szakértőnk szerint bíróság elé kellett volna vinni ezt a szimbolikus és vitatható ügyet.