szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Madármegfigyelő programhoz keres önkénteseket a Magyar Madártani Egyesület.

2014-2017 között egy olyan madármegfigyelő programot indít a Magyar Madártani Egyesület (MME), amelynek keretében a fészkelő madárfajok első részletes magyar Madáratlaszát kívánják elkészíteni. Az atlasz bemutatja majd a hazai fészkelő madarak előfordulását, valamint az országon belüli eloszlásukat is. A Madáratlasz elkészítéséhez azonban több száz felmérő, sok-sok ezer terepi megfigyeléssel töltött óra és sok millió adatrekord is szükséges lesz.

A magyar Madáratlasz az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) új, 2020-ra tervezett könyvéhez is hozzájárulna, az EBCC ugyanis a nyolcvanas-kilencvenes években készítette el az Európa Fészkelő Madarainak Atlaszát, de ekkor a Magyarországon fészkelő madárfajok részletes hazai atlaszának elkészítésére nem volt lehetőség.

Az MME ezért most olyan madármegfigyelőket keres, akiknek egyedül vagy másokkal összefogva egy-egy kiválasztott 10x10 kilométeres négyzetet kellene felmérnie, lehetőleg egy év alatt. A résztvevőknek a terepi munkájuk során teljes fajlistát kell készíteni a látott és azonosított madárfajokról, megadva azt is, hogy milyen valószínűséggel fészkelhet a megfigyelések alapján a bejárt területeken.

További részletek a Madárszámlálók oldalán olvashatók!

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Vasárnap is számíthatunk napsütésre

Vasárnap is számíthatunk napsütésre

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai és a nyeremények

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai és a nyeremények