szerző:
hvg.hu

Barátkozni akarnak az ablakon kopogtató cinegék? Mit tegyünk az ablaknak nekirepülő madarakkal? És hogyan akadályozzuk meg, hogy nekimenjenek? Nem is gondolná, milyen egyszerű trükkökkel segíthetünk a madarakon.

Ősszel sok cinege jelenik meg a házak ablakaiban, de valójában nem madáreledelt akarnak kunyerálni, hanem azért, mert esős időben rengeteg rovar is az ablakok keretéhez húzódik, ott keresnek maguknak menedéket - figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület. Ezt a rovarbőséget dézsmálja meg a széncinege, amikor következetesen végigkopogtatja az apró réseket az ablakok mentén. A cinegék azért kopogtatnak az ablakon, mert az üvegen pihenő apróbb muslicákat, levéltetveket is megpróbálják elkapni.

A madarak emellett azért is szoktak kopogni az ablakon, mert saját tükörképükre azt hiszik, hogy egy vetélytárssal állnak szemben. Ahogy a cinege megkapaszkodik az ablakkeretben, legtöbbször elsőként a háta mögé pillant, hogy nincs-e veszély, keresgélhet-e nyugodtan élelmet, de ha ezek után szembefordul az üveggel, akkor "hirtelen" egy másik széncinege jelenik meg éppen előtte, számára túlságosan közel is. Ez a saját tükörképe, a madár pedig az ijedtség után egy erősebb csőrvágással akarja a vélt fajtársat elűzni, azaz feléje csap a csőrével, aminek a végeredménye a koppanás.

Hogyan védekezzünk az ablaknak ütköző madarak ellen?

Teljesen más típusú probléma viszont az, amikor a madarak nekiütköznek a nagy felületű üvegfalaknak, és ettől elkábulnak, megsérülnek, vagy akár el is pusztulnak. A madarak üvegnek ütközve súlyos agyrázkódást, nyakcsigolya- vagy koponyacsonttörést szenvednek, mert sokszor teljes sebességgel repülnek neki a kemény felületnek.

©

A madarak azért ütköznek neki az ablakoknak, mert nem látják az üveget. Merőlegesen nézve a víztiszta üvegablak, főleg ha mögötte egy másik ablakon keresztül át lehet látni a házon, különösen veszélyes a repülő madarakra nézve, mert ha nem tanulják meg a keret, vagy egyéb dolgok alapján felismerni az ablakokat, akkor azt hiszik, hogy szabadon átrepülhetnek a házon. Lapos szögből szemlélve még a víztiszta üveg is átlátszatlanná válik, de így is éppen olyan veszélyes, mint szemből, mivel a madarak számára szabad röpfolyosót jelentő eget, búvó- és pihenőhelyet kínáló ágakat tükröz vissza, és a madarak ismételten teljes sebességgel ütköznek bele. A legveszélyesebb madárcsapda-helyek azok a többemeletes üvegfalú épületek, többnyire irodaházak, amiket zöldövezetbe, gazdag madárvilágú környezetbe építenek.

A Magyar Madártani Egyesület ezért azt írja, hogy a problémára megoldást jelenthet az, ha a víztiszta üvegen átlósan átlátszatlan "tejüveg" csíkok futnak végig, ha az ablakra kívülről keretes szúnyoghálót tesznek fel, vagy ha belülről átlátható, kívülről csillogásmentes, matt felületet mutató műanyag fóliával vonjuk be az ablakokat.

Az üvegfalak madárcsapda-hatása csökkenthető vagy akár ki is küszöbölhető, ha a felület kellő mértékben kifelé, lefelé döntött, mert akkor az üvegek a talaj képét tükrözik vissza. Létezik emellett madárvédő üveg is, amely olyan elemi szálakat tartalmaz, amik csak UV fényben láthatóak, így számunkra észrevehetetlenek, míg a madarak számára akadályokkal teli felületként jelenik meg.

A legegyszerűbb, de nem száz százalékos megoldás a madarak távoltartására az, ha ragadozómadár-sziluetteket ragasztunk ki az ablakra. Az idő előrehaladtával viszont a madarak hozzászokhatnak a jelekhez. A legfontosabb azonban az, hogy ilyen esetben megfelelő ragadozómadárral próbáljuk elriasztani a madarakat, a legriasztóbb a karvaly, a héja, vagy a sólyom sziluettje.

©

Ha viszont a felragasztott sziluett nem vált be vagy már veszít a hatékonyságából, megpróbálkozhatunk a bámuló ragadozómadárarcot mintázó, innen letölthető "rémszem" nyomattal is, a nagy, mereven bámuló szemek ugyanis megijesztik az állatokat.

Ha már nekirohant az ablaknak

Ha egy madár viszont mégis az ablakunknak ütközött, akkor tegyük az állatot egy szellőzőnyílásokkal ellátott, biztonságosan lezárható papírdobozba vagy letakart madárkalitkába, és a lakás egy csendes, kiegyenlített hőmérsékletű zugában hagyjuk így pihenni egy-két órát. Enni, inni nem kell adni neki, a legfontosabb, hogy az állat a sötét, nyugodt környezetben kipihenhesse a megrázkódtató élményt. Amennyiben néhány órán belül nem tud elrepülni, a pihentetést érdemes egy-két napon keresztül folytatni. Ebben az esetben a madarat már kalitkába kell tenni és enni- és innivalóval ellátni.

Ha a madár ezek után sem repül el, illetve furcsán viselkedik (leesik az ülőrúdról vagy nem is tud megülni ezen; rázza, forgatja vagy lógatja a fejét), a sérülés valószínűleg súlyosabb és akár maradandó. Ilyenkor az utolsó lehetőség, hogy eljuttatjuk valamelyik madármentőhelyre.

A szupersztárok sincsenek biztonságban a gálán, ahol gyerekek döntenek a nyertesekről

A szupersztárok sincsenek biztonságban a gálán, ahol gyerekek döntenek a nyertesekről

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Adta már el a régi telefonját? Lehet, hogy nagy hibát követett el közben

Adta már el a régi telefonját? Lehet, hogy nagy hibát követett el közben

Exkluzív videó és képek az eilati autórobbanásról

Exkluzív videó és képek az eilati autórobbanásról

Norvég cég épít lebegő, napelemes erőművet Albániában

Norvég cég épít lebegő, napelemes erőművet Albániában

Újra megkísérti az államapparátust a "szem.számnak ingere"

Újra megkísérti az államapparátust a "szem.számnak ingere"