szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tíz éven át tartó amerikai kutatás szerint meglepő módon a rák kialakulásának esélyét növeli, ha pirulák formájában veszünk magunkhoz vitaminokat.

A Colorado Egyetem szakemberei a korábban 20 évig tartó kutatásukból indultak ki, amely szerint azok, akik az átlagosnál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. Az orvosok úgy vélték, hogy ugyanezt az eredményt kapják, ha a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmát helyettesítő gyógyszerek rendszeres fogyasztóit vizsgálják.

A tíz éven át tartó kutatásban több ezren vettek részt, figyelték egészségügyi állapotukat, vizsgálták vitaminszedési szokásaikat. A szakemberek meglepődtek az eredményen: kiderült, hogy átlagosan véve is növelte a rák kialakulásának kockázatát, ha a vitaminok nem természetes úton kerültek a szervezetükbe.

A kutatók nem tudják a jelenség okát, még vizsgálódnak, de egy statisztikát külön kiemeltek: a népszerű béta-karotin például különösen veszélyes, ugyanis 20 százalékkal növeli a tüdőrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Annál is veszélyes marad az ülés, aki amúgy edzésre is jár

Annál is veszélyes marad az ülés, aki amúgy edzésre is jár

Mostantól akár 400 ezer forintos bírságot is kaphatunk, ha Olaszországban telefonálunk vezetés közben

Mostantól akár 400 ezer forintos bírságot is kaphatunk, ha Olaszországban telefonálunk vezetés közben

Atlanta és Hongkong viszi a prímet a globális reptérrangsorban

Atlanta és Hongkong viszi a prímet a globális reptérrangsorban

Forbes: Az állami főlombikosnak a férje volt a doktori témavezetője, vizsgálat is indult – de nem ezért

Forbes: Az állami főlombikosnak a férje volt a doktori témavezetője, vizsgálat is indult – de nem ezért