Így lehetne igazságosabb a tizenegyespárbaj

Így lehetne igazságosabb a tizenegyespárbaj

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Papós Tamás

Pszichológiai és statisztikai okokból a futballtornákon variálni kellene a rúgások sorrendjét a tizenegyespárbajokban – állítják matematikusok, akik le is írták, hogyan lenne igazságosabb.

A Telegraphnak nyilatkozott egy amerikai és egy holland matematikus, akik szerint a statisztikák mellett a sportpszichológia, illetve más sportágak példája is mutatja: igazságosabb is lehetne a tizenegyespárbaj a labdarúgásban. Szerintük probléma, hogy ilyenkor minden körben ugyanaz a csapat lő először. Steven Brams és Mehmet Ismail két dologból indul ki: egyrészt a sportpszichológiából, amelyben létező elmélet a tizenegyeseket először elvégzők pszichológiai előnye, másrészt pedig a statisztikából.

A számok nem hazudnak, közel 10 százalékkal tényleg több tizenegyest értékesítenek az először rúgók, mint az utánuk következők.

A szakemberek szerint variálni kellene a rúgások sorrendjét. Pszichológiai és statisztikai okokból igazságosabb lenne a következő módon:

Szerintük nem véletlen, hogy más sportágakban sem ilyen sorrendben játszanak a mindent eldöntő pontokért. Példaként hozzák fel a teniszt is, ahol a rövidítésekben (tie-break) eleve nem a szerencse, vagyis pénzfeldobás dönt a kezdésről, hanem az adogatásban soron következő játékos kezd, aki egy labdamenetben adogat. Utána nem egyesével, hanem kettesével cserélik az adogatást, a győzelemhez pedig nem egy, hanem két pont különbséggel kell nyerni. Ez esetben pszichológiai alapon is kiegyenlítettebbek az esélyek.