Embercsempészet: sikeres vietnami vállalkozók állnak bíróság elé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/Magyar Nemzet
Tetszett a cikk?

Sikeres vállalkozók állnak a Pesti központi Kerületi Bíróság előtt embercsempészés vádjával, a többségükben vietnami származású terheltek a gyanú szerint 28 honfitársukat segítették esetenként nyolc-tízezer euró ellenében a La Manche csatornán túlra, ügyük tárgyalása február közepén tanúk meghallgatásával folytatódik - írja a Magyar Nemzet keddi számában.

Magyarországon közismert és sikeres vietnami származású üzletemberek is érintettek abban az embercsempészési ügyben, amelyben tavaly emelt vádat a Fővárosi Főügyészség - tudta meg a Magyar Nemzet. A tizenegy tagú társaságból a terheltek zöme évtizedekkel ezelőtt a távol-keleti országból érkezett, de ülnek a vádlottak padján magyarok is. 

A vádirat szerint a csoportot Can Anh Tuan, egy régóta Magyarországon élő, a lap információi szerint a vendéglátásban tevékeny vietnami üzletember szervezte és irányította. A lap úgy tudja, hogy a szintén a vádlottak padján helyet foglaló Pham Ngoc Chu a Magyarországon Élő Vietnami Vállalkozók Egyesületének elnöke, s egyben a Limexport Kft. tulajdonosa és ügyvezetője.

A vádirat a nyomozási adatok alapján 28 olyan esetet említ, amikor a társaság tagjai 2008-tól Vietnamból érkezett embereket csempésztek szövevényes utakon az Egyesült Királyságba, illetve Írországba. Az elkövetők egyszerre mindig csak egy illegális migránst utaztattak Magyarországon élő vietnamiaktól "bérelt" személyi okmányokkal, főképp menetrend szerinti autóbuszokkal utaztatták a csatornán túlra, s minden esetben jelentős, és sohasem egyforma kerülőutakat iktattak be a feltűnés elkerülésére.

A csempészeknek arra is volt gondjuk, hogy ügyfeleiket az Angliában divatos ruhákba öltöztessék, fodrászhoz, kozmetikushoz vitték, és angolul taníttatták őket, hogy megérkezésük után elvegyülhessenek a szigetországi lakosok között - írja a Magyar Nemzet.