szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feljelentést tesz a rendőrségen a nagykanizsai, cigányokat fenyegető feliratok miatt négy emberi jogi szervezet. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Háttér Társaság a Melegekért, valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda közösen tesz feljelentést – olvasható az erről szóló közleményben.

A négy szervezet álláspontja szerint a házakra fújt romaellenes feliratok készítői gyűlölet-bűncselekményt követtek el, amelyet a Büntető törvénykönyv tilt, emiatt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon feljelentést tesznek.

©

A jogvédők felidézik, hogy május 29-én ismeretlen tettesek "megdögletek cigányok", "x-el (sic!) jelöltek égni fogtok" feliratokat, valamint Hitler nevét és horogkeresztet fújtak festékszóróval egy nagykanizsai üzlet falára, illetve a környéken több romák lakta házra is x-et festettek.

Az ügyben a rendőrség önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indított büntetőeljárást, a jogvédő szervezetek szerint ugyanakkor az eset jóval súlyosabb bűncselekményt, a közösség tagja elleni erőszak bűntettét valósítja meg. Közleményükben emlékeztetnek: a jogszabály kimondja, hogy "aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

A civil szervezetek közös álláspontja szerint a fenti tényállás minden eleme megvalósult, mert a cselekmény nyíltan szemben áll a társadalmi együttélési szabályokkal, a feliratok pedig nyilvánvalóan alkalmasak arra, hogy a romákban, főleg a jellel megjelölt házakban élő cigány emberekben félelmet keltsenek. Úgy vélik: a cselekmény emellett kimeríti a rongálás tényállását is, ezért a rendőrség emiatt is nyomozni köteles.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását

Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Gyorsan mozgó UFO-t láttak egy utasszállítóból, az FBI is megerősítette

Gyorsan mozgó UFO-t láttak egy utasszállítóból, az FBI is megerősítette