"Beindult a szíve" - újratárgyalják Kiss Ernő ügyét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Fővárosi Ítélőtábla friss végzése szerint perújítást rendeltek el Kiss Ernő volt rendőr dandártábornok ittas vezetési ügyében - írta a Blikk.

Kiss Ernőt 2009-ben 810 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, és 2 évre eltiltották a gépjárművezetéstől ittas járművezetés és a hatóság félrevezetése miatt. Ezt később jogerősen 450 ezer forintra és 1 évre mérsékelték.

Kiss Ernő 2007. november 23-án az orvos szakértő szerint 1,45 ezrelékes, közepesen ittas állapotban szolgálati autójával összetört három parkoló gépkocsit Angyalföldön. Az autóját otthagyta, s csak 11 óra tájban állították elő vérvételre, ekkor 0,555 ezrelék volt az alkoholszintje. Ebből visszaszámolva állapította meg a szakértő az 1,45 ezrelékes értéket. A volt főrendőr előbb úgy védekezett, hogy nem is ő, hanem a hasonmása vezette az autót, majd azt mondta: reggel 7 óra körül "beindult" a szíve, ezért megivott 2-3 deci konyakot. Erre tanúja is volt - olvasható a Blikkben.

A lap szerint a Fővárosi Ítélőtábla most megállapította: a jogerős ítéletnél nem vették figyelembe a védelem szakértőjének véleményét - aki azt állította, nem lehet pontosan megállapítani, hogy a balesetkor mennyi alkohol volt a tábornok véré­ben -, ráadásul az ítélőtáblához benyújtották dr. Szabados György, az Igazságügyi Szakértői Intézetek fővárosi igazgatója szakvéleményét, amelyben leírta: Kiss véralkohol-koncentrációja 0,714 ezrelék volt a baleset időpontjában, ez pedig még a szabálysértési értéket, a 0,8 ezreléket sem érte el.

A perújítás eredménye azért is perdöntő Kiss számára, mivel egy 2010-es ittas vezetése miatt visszaesőként 4 hónap felfüggesztett fogházra ítélték, s lefokozták; ha a 2007-es ügyben felmentik, újra kell tárgyalni a 2010-es ügyet is – mondta Holló Gábor, Kiss ügyvédje a lapnak, amely cikkében kitér arra is: az ORFK álláspontja szerint az újratárgyalt ügyek jogerős eredményétől függ majd Kiss Ernő tábornoki rangjának és egyenruhájának újbóli használata, amit kérvényezett az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság (az NNI jogelődje) volt vezetője.