szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, nem homofób támadás történt – ezt írta a Facebookon a hétfő hajnalban megvert melegjogi aktivista. Andrea Giuliano feltételezett támadóját elfogta a rendőrség. A Magyarországon élő olasz férfi ugyanakkor azt üzente: bár lehet, nem gyűlöletcselekmény áldozata lett, nem fél a náciktól és a gyűlöletet szítóktól.

Andrea Giulianót egy férfi támadta meg hétfő hajnalban a Balázs Béla utca környékén, odalépett hozzá és megütötte, eltörte az orrát. A melegjogi aktivista a Facebookon tett közzé fotót felduzzadt arcáról és véres kezéről.

A támadót időközben elfogták. Bár a férfit korábban többször is fenyegették szélsőségesek, ügyvédje még hétfőn azt közölte a 444.hu-val, hogy nincs olyan adat a birtokukban, amelyből arra következtethetnek, hogy Giulianit aktivista tevékenysége, szexuális orientációja vagy nemzetisége miatt támadták volna meg.

Ezt erősítette meg Andrea egy friss facebookos posztjában.

Jelezte, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján elfogták és őrizetbe vették a támadóját. Úgy tűnik, hogy nem homofób cselekmény történt. A férfinak elromlott az autója, és úgy vezette le a dühét, hogy megütötte az első embert, akit meglátott az utcán – és az éppen Andrea volt, aki többször is hangsúlyozta, hogy valószínűleg nem gyűlölet szította bűncselekményről van szó.

Szerinte ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy az ilyen esetek erőszakot szíthatnak a kisebbségekkel, köztük a meleg közösség tagjaival szemben.

Andrea üzenete végén nagy betűkkel írta le, hogy nem fél a náciktól és a gyűlölködőktől. Megköszönte azok támogatását is, akik mellette álltak az elmúlt napokban.

Így látta a rendőrség a támadást

A hétfő hajnali támadásról szerda reggel adtak ki közleményt a rendőrség honlapján.

Eszerint a IX. kerületben, Balázs Béla utca és Sobieski János utca kereszteződésében minden előzmény nélkül ütötte meg áldozatát egy 26 éves boldvai férfi hajnali 1 óra 30 perckor. A támadó ellen elfogatóparancsot adtak ki, kedden délelőtt fogták el a nyolcadik kerületi Tolnai Lajos utcában.

A férfit kihallgatása után őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását, súlyos testi sértés miatt folytatnak eljárást ellene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

Már a szellőztetés is hatékony lehet a koronavírus-fertőzés megelőzésére

Már a szellőztetés is hatékony lehet a koronavírus-fertőzés megelőzésére

Zente egy éve kapta meg a világ legdrágább gyógyszerét, mire volt elég?

Zente egy éve kapta meg a világ legdrágább gyógyszerét, mire volt elég?