Az ősbölények leléptek – SZDSZ küldöttgyűlés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

Nem választott elnököt a Szabad Demokraták Szövetségének szombati budapesti tisztújító küldöttgyűlése. Az eddig tizenkét fős Ügyvivői Testület létszámra öt főre csökkent, ügyvezetőt és ügyvezető-helyettest választanak, majd. Kóka János és Fodor Gábor ugyanúgy nem tagja már az SZDSZ-nek, mint Kis János, Pető Iván, Magyar Bálint vagy Kuncze Gábor.

A hvg.hu még a végeredmény kihirdetése előtt interjút készített Papp Györggyel, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) szervezési igazgatóhelyettesével, III: kerületi ügyvivővel, a tizennégy új ügyvivőjelölt egyikével. Papp elmondta: az elmúlt hetek tagrevíziója során a 2006 és 2010 közötti parlamenti ciklus SZDSZ-es országgyűlési képviselői közül csak  Demszky Gábor, Ikvai-Szabó Imre és Kovács Kálmán újította meg párttagságát – Kóka János és Fodor Gábor nem. Demszky nem vett részt a küldöttgyűlésen, Ikvai-Szabó és Kovács viszont igen. (A hvg.hu tudósítója látta John Emese fővárosi frakcióvezetőt és Szigethy Istvánt, 1990 és 1998 közötti országgyűlési képviselőt is – John MDF-SZDSZ, Szigethy MDF-es színekben versenyzett az elmúlt parlamenti választáson.)

Szabadai Viktor
©

Mint az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Papp hangsúlyozta: „a küldöttgyűlés úgy döntött, a helyi szervezetekre bízza, hogy szövetségeket kössenek azokkal, akik révén liberális képviselet biztosítható az önkormányzatokban. Főpolgármester-jelöltet nem indít a párt, a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek esetleges indításáról pedig a helyi szervezetek döntenek. „Úgy gondolom, hogy ez augusztus közepére már látható lesz” – mondta. A hvg.hu kérdésére Papp elmondta: az önkormányzati választásokig nem lesz több küldöttgyűlése a pártnak.

Az új Ügyvivői Testület (ÜT) öt tagja: Lövei Csaba, Szabadai Viktor, Szigethy István, Tarján András és Varga Győző. Közülük Szabadai kapta a legtöbb szavazatot – kilencvenegyet a százhuszonháromból (egy küldött öt szavazatot adhatott le öt különböző jelöltre) – aki az előző ÜT-nek is tagja volt.

A küldöttgyűlés után tartott sajtótájékoztatóján Szabadai Viktor köszönetet mondott a megjelent küldötteknek, illetve azoknak, akik szerint „a Szabad Demokraták Szövetségét tovább kell működtetni, a liberálisok összefogó erejeként a magyar közéletben újra megjelentetni, újra politikai tényezővé kell tenni”. Mint fogalmazott: nagyon nehéz helyzetben van most a párt, amely azonban tartja magát a húsz évvel ezelőtti elveihez és azt a liberális értékrendet képviseli, amely ma a közéletből egyre inkább kiszorul.

A küldöttgyűlés azzal bízta meg az új ÜT-t, hogy három hónapon belül készítsen vagyonleltárt, értékbecslést, amely után „kiválasztható az az út, amely a liberális párt működőképességét biztosítani tudja”. Mint kiderült, az SZDSZ vagyona „erősen terhelt” a korábbi hitelek miatt.

Szigethy István ehhez annyit tett hozzá: az új testület egyenrangú tagokból áll és „kollektívan működik”, de az ötök majd választanak maguk közül egy ügyvezetőt és egy helyettest. A párt nevének korábban fölmerült megváltoztatása nem került napirendre, ám  a későbbiekben szó lehet róla – tette hozzá Szigethy.

A hvg.hu azt kérdezte az új ÜT tagjaitól, hogy kommentálják Gulyás Józsefnek, az SZDSZ egykori országgyűlési képviselőjének a május 18-i Népszabadságban megjelent cikkét.  Eszerint a pártnak föl kellene oszolnia és a pártvagyont szét kellene osztani a Beszélő szerkesztősége, az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesület és a Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman vezette Eötvös Károly Közpolitikai Intézet között. Szabadai válaszából kiderült:fölosztható vagyona az SZDSZ-nek nincs, a párt föloszlatása pedig egyáltalán nem merült föl a küldöttgyűlésen.

A hvg.hu-nak interjút adó Szabadai szerint a tagrevízió után mintegy ezer tagja maradt a pártnak. Ez a szám néhány évvel ezelőtt még öt-hatezer körül mozgott – tette hozzá.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az SZDSZ megpróbálja-e magához édesgetni  a gyakorlatilag párt nélkül maradt Bokros Lajost – más kérdés, hogy Bokros ehhez partner lenne-e. Szabadai – aki szerint Bokros jól tette, hogy nem adta vissza az MDF-nek európai parlamenti mandátumát – úgy felelt: meg kell keresni, mert ő az a Magyarországról delegált európai parlamenti képviselő, akinek álláspontja legközelebb áll az SZDSZ-éhez. Erről azonban a küldöttgyűlésen nem esett szó.

Az egyik, név nélkül nyilatkozó ügyvivő arra a felvetésre, hogy ez már csak vegetálás és nem volna jobb lehúzni a rolót, megjegyezte, a pártnak van esélye, de csak akkor, ha a még létező liberális erők – a Szabad Emberek Magyarországért,  az Új Pólus, a Szabadelvű Polgári Egyesület, a Szabad Európa Társaság és a többiek hajlandók lesznek a közös föllépésre. „Ehhez szükség lenne arra, hogy az indulatok elcsituljanak”- tette hozzá.

Hozzászólások