szerző:
Kovács István
Tetszett a cikk?

Füves futballpályát építettek az ózdi Hétes-telep lakói. A sportlétesítmény helyén egy héttel ezelőtt még hatalmas szemétkupacok álltak, ám hívó szóra összefogott 30-40 munkaképes ember és munkához látott. A gyepszőnyeggel leterített területet sajátjukként kezelik.

A Máltai Szeretetszolgálat terepmunkásokat keresett egyik programjához, így került újra a Hétesbe Bódis Kriszta. Az író-filmrendező több mint tíz éve visszatérő vendége a mintegy 400 fős ózdi cigány negyednek, ahol minden nyáron tábort szervez a gyerekeknek. A táborban – kollégáival együtt –  bemutatják a filmkészítés, fotózás technikáját, és sok-sok gyermekprogramot  szerveznek.

A hétesi focipálya
©

Mivel a telepen élők szinte kivétel nélkül besorolhatók a halmozottan hátrányos helyzetű kategóriába, ezért az ott töltött egy hét alatt gondoskodinia kell a táborozók étkeztetéséről is. Az elkészült 15x25 méter méretű füves pálya új színfolt a lelakott környezetben. A fiatalok már alig várják, hogy rúghassák rajta a labdát, pedig arra még néhány hetet várni kell. A fűnek gyökeret kell ereszteni, ezért most locsolással telnek a napok. A völgyön átfolyik egy patak, annak a vize kiválóan alkalmas a locsolásra.

Szivattyút is vásároltak, amihez az áramot a telep utolsó házából biztosítják. Abban lakik Pókos Arzén, aki vállalta a pályagazda szerepét. - Meg fogjuk védeni ezt a pályát, sőt még kerítéssel is körbevesszük – mondja a tíz gyermekes 45 éves férfi. Sokat dolgoztunk vele, aki tudott, itt volt a földmunkánál.

A szintén hétesi Forgács Krisztián az összefogást emelte ki és azt a tényt, hogy közösségi munkára tudtak toborozni olyan embereket, akik közül néhányan 10-15 éve sehol sem találnak munkát. Bízik benne, hogy az új pálya meghozza a gyerekek sportolási kedvét, akik később akár nagycsapatokban is játszhatnak.

Felújítják kalákában a házakat?
©

Bódis Kriszta az Ózd Városi Televíziónak nyilatkozott a beruházásról és elárulta, a közeljövőben a mostanihoz hasonló kalákában szeretné felújíttatni a telep leamortizálódott házait. Azt szeretné, hogy csak az anyagot kelljen megvásárolni, mert úgy látja,  munkáskézben nincsen hiány a Hétes-telepen. Az ötlet megvalósításához azonban további támogatókra lenne szükség.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról