szerző:
MTI

Körlevélben kívánja segíteni a választásban híveit Gyulay Endre püspök, akinek üzenetét vasárnap a szeged-csanádi egyházmegye minden szentmiséjén felolvassák.

A Körlevél a választások elé címet viselő írásában a megyéspüspök hangsúlyozza: nem szeretne egyetlen párt mellett sem kiállni, csupán a híveknek kíván segítségére lenni abban, milyen szempontok szerint kellene kiválasztani az alkalmas személyeket. Arra kéri a híveit, mindnyájan adják le voksukat, de átgondoltan, felelősséggel tegyék ezt.

A püspök tíz pontban foglalta össze azokat az irányelveket, melyeket a híveknek szem előtt kell tartaniuk. Írásában kitér az élet mindenkori védelemére, amely szerinte az embrió tiszteletét, a bér-anyaság, a klónozás és az eutanázia elutasítását jelenti. Gyulay Endre a körlevélben fontosnak tekinti a család szerepét, a közbiztonság védelmét és a korrupció elleni harcot.

Kiemeli a szociális igazságosság szempontját, amely szerint a társadalom peremére szorultaknak munkaalkalmat kell biztosítani, s anyagi támogatást kell nyújtani. Meg kell állítani a társadalom kettészakadását, a polgári réteg elszegényesedését. Az állami és egyházi iskolákat egyenlő normatív támogatás illeti meg, hiszen a keresztények éppen úgy adófizető polgárok, mint a nem hívők - áll a körlevélben.

A püspök úgy véli, a bevándorlókkal kapcsolatban a társadalomnak befogadó, nyitott magatartást kell tanúsítani, ugyanakkor védeni kell a többségi nemzet érdekeit is. A környezetvédelemmel foglalkozva kijelenti: szembe kell szállni azzal a növekvő veszéllyel, amely szétrombolással fenyegeti az élet természetes feltételeit. A püspök szól az egészségügy stabilizálásáról, rendbetételéről is. A betegségek megelőzése, a betegek lelkiismeretes ellátása egyaránt megvalósítandó feladat - írja körlevelében Gyulay Endre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Püspökkel tüntettek az egyházi iskolák támogatásáért

Sok százan, a szervezők becslése szerint 6-8 ezren gyűltek össze a budapesti Felvonulási térre meghirdetett demonstráció kezdetére, hogy az egyházi közoktatási intézmények jövő évre tervezett, általuk elégtelennek tartott támogatása ellen tiltakozzanak.

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Kivezetik a melegvicceket a Family Guy-ból

Kivezetik a melegvicceket a Family Guy-ból