Tetszett a cikk?

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a ceglédi művelődési házban tartott minapi előadásában utalt arra, hogy az új kormány támogatni akarja mind a magyar vállalkozásokat, mind a „jó minőségű” külföldi befektetéseket. Megerősítette: a magyar politikában nincs helye a cigánygyűlöletnek és az antiszemitizmusnak, a jobb-, illetve baloldali polgárok megkülönböztetésének.

A moderátorként funkcionáló Földi László fideszes polgármester, akinek jó esélyei vannak, hogy három hónap múlva Cegléd és környéke egyéni képviselőjeként kerül be az Országgyűlésbe, kifejtette: Cegléden és környékén nemigen telepedtek le nagyvállalatok,  a kisvállalkozások közül pedig sok tönkrement az utóbbi években. Tizenkét százalékos a munkanélküliség, sokan pedig Budapestre járnak dolgozni. Az állami források egyik évről a másikra háromszázmillió forinttal csökkentek. A környék kincse a jó munkaerő, a termálvíz és a termőföld, amit óvni és védeni kell – tette hozzá. Földi szerint vissza kéne hozni az élelmiszerfeldolgozó ipart, a konzerv- és cukorgyártást. Szerinte a termálturizmusnak, a kongresszusi turizmusnak is jelentős jövője lehet Cegléden. 

Navracsics Tibor
©

Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője szerint a mostani kormány azt tartja érdemnek, hogy Magyarország elkerülte az államcsődöt. „De hogy kik vezették el az országot az államcsőd közeli helyzethez, arról diszkréten hallgatnak” – tette hozzá. „A nemzeti ügyek kormányzásának kell jönnie” – folytatta a Fidesz frakcióvezetője. Mint mondta, „annyira rossz helyzetben van az ország, hogy nem tehetünk különbséget jobb- és baloldali polgár között”.  A közbiztonsággal kapcsolatban a szónok azt mondta: meg kell erősíteni a közrendet. Szükség van háromezer új rendőrre, a régi rendőrök anyagi helyzetét rendezni kell.

Navracsics szerint az európai uniós források segítségével talpra kell állítani a magyar gazdaságot. A mikro-, kis- és középvállalatokat levegőhöz kell juttatni. Ismét vonzóvá kell tenni Magyarországot a jó minőségű külföldi befektetések számára. Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető – szigorúan a párt nevének említése nélkül – finoman odaszúrt a Jobbiknak: mint mondta, vannak, akik a külföldi tőkét úgy, ahogy van, kiraknák Magyarországról, holott a külföldi tőkével meg kell állapodni, mégpedig úgy, hogy a külföldi befektető is és Magyarország is jól járjon.

A frakcióvezető utalt arra, hogy az egészségügyi és az oktatási helyzetet már rövidtávon is kezelni kell. A magyar oktatás presztízsét helyre kell állítani. Mint az ELTE Általános Jogi Karának másodéveseket tanító docense, megjegyezte: „Azt veszem észre, hogy a mindenkori másodéves hallgatók tudása évről évre kopik.” Szerinte úgy állam nem bánhat az alkalmazottaival, ahogy most az orvosokkal és a tanárokkal bánik. Erős és minőségi munkát végző államot kell kiépíteni – fűzte hozzá.

A  közönség soraiban ülő Csáky András független országgyűlési képviselő – aki 1998-tól 2006-ig Cegléd egyéni képviselője volt az Országgyűlésben – azt kérdezte a Fidesz frakcióvezetőjétől, hogy lát-e esélyt a mandátumok kétharmadának megszerzésére. Navraicsics úgy felelt: „ha mindenki elmegy, aki a Fideszre akar szavazni és még egy kicsivel többen”, akkor lesz kétharmados győzelem, de ahhoz el kell menni választani. „Nem rajtunk múlik a kétharmad. Önökön múlik” – fogalmazott. Ugyanezt a kérdést valaki úgy tette föl: ha nem lesz meg a kétharmad, akkor a Jobbikkal vagy az MSZP-vel viszi át a Fidesz a kétharmados törvényeket? „Nekünk az az elsődleges célunk és arra kell készülnünk, hogy a lehető legtöbb választót győzzük meg. „Van rá lehetőség, hogy egyedül kormányozzunk, hogy kompromisszumok nélkül megvalósíthassuk az elképzeléseinket” – hangzott a kitérő válasz.  

A családi gazdaságokra vonatkozó kérdésre Navracsics úgy felelt: mivel a Fidesz szövetségese a Magosz, evidens, hogy a családi gazdaságokat a párt meg akarja tartani. Szerinte a családi gazdaságoknak nem az a föladata, hogy versenyképesek legyenek, hanem hogy egy családot eltartsanak. A következő kormánynak tehát támogatnia kell a falusias Magyarországot, a családi gazdaságot.

Egy másik hozzászólásra reagálva az ellenzéki frakcióvezető úgy fogalmazott: a fiatalok egy része nem jut munkához, sokan a szüleiket is már munkanélküliként látva nőttek föl. Meg kell nyitni a fiatalok előtt a munka és a tanulás lehetőségét. Úgy vélte: a diákhitel visszafizethetetlenül magas, lakáshitelt nem érdemes fölvenni, mert később nem képes a fiatal visszafizetni. Lehetővé kell tenni, hogy aki tehetséges és külföldre megy, annak megérje visszajönni. Csak akkor van Magyarországnak jövője, ha a fiatalok itt teljes életet tudnak élni.

Egy, a Jobbikkal kapcsolatos kérdésre Navracsics úgy reagált: „Számomra a magyar politikában nincsen helye sem a cigánygyűlöletnek, sem az antiszemitizmusnak.” Később még visszatért erre a témára. „Mindenkire szükségünk van. Mindenkire, aki dolgozni akar. Aki békében akar élni, és aki egy biztonságos, erős Magyarországot akar. S nem érdekel, milyen a származása. Dolgozzon, akkor megbecsüli a közösség. Magyarország mindig is ilyen volt.”

Sz P.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett