Elfogadta a parlament hétfőn azt az alkotmányügyi bizottsági jelentést, amelyet a legfőbb ügyész egy tavaly júniusi, a Happy End Kft.-vel kapcsolatos interpellációra adott, leszavazott válaszával kapcsolatban terjesztettek a Ház elé. Az előterjesztést – amelyet előzőleg határozatképtelenség miatt többszöri próbálkozás után sem tudtak elfogadni – 193 igen szavazattal és egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a Ház; az ellenzéki képviselők nem szavaztak.

A tavaly elhangzott interpellációban Keller László (MSZP) azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, milyen következtetéseket von le a Miniszterelnöki Hivatal és a Happy End Kft. között létrejött törvénytelen szerződésekkel összefüggésben megtett intézkedésekről. Polt Péter válaszát a parlament akkor nem fogadta el. A bizottság jelentése – melyet a kormánypártok támogattak, az ellenzékiek viszont a legfőbb ügyész elleni támadásként értékeltek – 14 pontban foglalta össze a kifogásokat Polt Péter válaszaival és tevékenységével kapcsolatban. A kormánypártok szerint több kérdésre sem kaptak kielégítő választ a legfőbb ügyésztől, aki "nem akarta megtalálni a jogot arra, hogy feljelentést tegyen". Az ellenzéki képviselők viszont úgy értékelték, hogy politikai koncepciós eljárás folyik a legfőbb ügyész ellen, mert el akarják mozdítani posztjáról Polt Pétert.
A szavazáskor tartózkodó Fodor Gábor (SZDSZ) az Origónak elmondta, hogy nem értett egyet az eljárás jogi részével, ezért nem vett részt a döntésben már az alkotmányügyi bizottságban sem. Azt kifogásolta, hogy nem adták meg a Polt Péter által kért egy hetet a kérdések megválaszolására, illetve hogy a kormánypártiak szövegezték meg és fogadták el az ellenzék véleményét is.
Az alkotmányügyi bizottság többségi véleményét ismertetve Serfőző András (MSZP) elmondta, a testület számos kérdésre nem kapott kielégítő választ a legfőbb ügyésztől. Répássy Róbert (Fidesz) – aki a bizottság kisebbségi véleményét tolmácsolta – viszont azt hangsúlyozta, Polt Péter maradéktalanul eleget tett kötelezettségeinek, az elmarasztalások megalapozatlanok, nem felelnek meg a valóságnak. Úgy vélte, a legfőbb ügyész ellen "jogi köntösbe bújtatott támadás" folyik.
Keller László felszólalásában viszont azt kérdezte, miért nem válaszolt kérdéseire Polt Péter, folytatható lett volna-e a törvénytelen gyakorlat a MeH-nél, ha nem történik kormányváltás. Polt Péter szerint eljárása törvényes, szakszerű és alkotmányos volt; mint mondta, a jelentés több pontja "sem ténybelileg, sem jogilag" nem állja meg a helyét. Horváth Balázs MDF-es honatya szerint az ügyészség legitimációját "verik szét" ezzel az üggyel, hogy "lefejezzék" a legfőbb ügyészt; ebben "Keller László és Eörsi Mátyás helyettesíti a guillotine-t". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 14.

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre