Tetszett a cikk?

Elfogadta a parlament hétfőn azt az alkotmányügyi bizottsági jelentést, amelyet a legfőbb ügyész egy tavaly júniusi, a Happy End Kft.-vel kapcsolatos interpellációra adott, leszavazott válaszával kapcsolatban terjesztettek a Ház elé. Az előterjesztést – amelyet előzőleg határozatképtelenség miatt többszöri próbálkozás után sem tudtak elfogadni – 193 igen szavazattal és egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a Ház; az ellenzéki képviselők nem szavaztak.

A tavaly elhangzott interpellációban Keller László (MSZP) azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, milyen következtetéseket von le a Miniszterelnöki Hivatal és a Happy End Kft. között létrejött törvénytelen szerződésekkel összefüggésben megtett intézkedésekről. Polt Péter válaszát a parlament akkor nem fogadta el. A bizottság jelentése – melyet a kormánypártok támogattak, az ellenzékiek viszont a legfőbb ügyész elleni támadásként értékeltek – 14 pontban foglalta össze a kifogásokat Polt Péter válaszaival és tevékenységével kapcsolatban. A kormánypártok szerint több kérdésre sem kaptak kielégítő választ a legfőbb ügyésztől, aki "nem akarta megtalálni a jogot arra, hogy feljelentést tegyen". Az ellenzéki képviselők viszont úgy értékelték, hogy politikai koncepciós eljárás folyik a legfőbb ügyész ellen, mert el akarják mozdítani posztjáról Polt Pétert.
A szavazáskor tartózkodó Fodor Gábor (SZDSZ) az Origónak elmondta, hogy nem értett egyet az eljárás jogi részével, ezért nem vett részt a döntésben már az alkotmányügyi bizottságban sem. Azt kifogásolta, hogy nem adták meg a Polt Péter által kért egy hetet a kérdések megválaszolására, illetve hogy a kormánypártiak szövegezték meg és fogadták el az ellenzék véleményét is.
Az alkotmányügyi bizottság többségi véleményét ismertetve Serfőző András (MSZP) elmondta, a testület számos kérdésre nem kapott kielégítő választ a legfőbb ügyésztől. Répássy Róbert (Fidesz) – aki a bizottság kisebbségi véleményét tolmácsolta – viszont azt hangsúlyozta, Polt Péter maradéktalanul eleget tett kötelezettségeinek, az elmarasztalások megalapozatlanok, nem felelnek meg a valóságnak. Úgy vélte, a legfőbb ügyész ellen "jogi köntösbe bújtatott támadás" folyik.
Keller László felszólalásában viszont azt kérdezte, miért nem válaszolt kérdéseire Polt Péter, folytatható lett volna-e a törvénytelen gyakorlat a MeH-nél, ha nem történik kormányváltás. Polt Péter szerint eljárása törvényes, szakszerű és alkotmányos volt; mint mondta, a jelentés több pontja "sem ténybelileg, sem jogilag" nem állja meg a helyét. Horváth Balázs MDF-es honatya szerint az ügyészség legitimációját "verik szét" ezzel az üggyel, hogy "lefejezzék" a legfőbb ügyészt; ebben "Keller László és Eörsi Mátyás helyettesíti a guillotine-t". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!