Tetszett a cikk?

Legkevesebb hat palesztin - köztük a Hamász terrorszervezet egyik katonai vezetője valamint egy gyermek - vesztette életét Gáza északi részén egy izraeli rakétacsapásban csütörtökön délután. Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan vegye fel a harcot az előző nap Jeruzsálemban elkövetett merényletet vállaló Hamász és a többi radikális palesztin szervezet ellen.

Az izraeli helikopterek legalább hat rakétát lőttek ki egy gépkocsira, amelynek egyik utasa a Hamász-vezető volt; izraeli harci helikopterek 24 órán belül harmadik alkalommal hajtottak végre rakétatámadást Gázában. A csütörtöki csapás halálos áldozatainak kiléte egyelőre nem ismert; palesztin kórházi források szerint harminc személy megsebesült. Izraeli helikopterek korábban szerda éjszaka mértek rakétacsapást egy gázai célpontra. A megtámadott gépkocsiban ketten meghaltak; palesztin források szerint az Ezzeddin el-Kasszám Brigádok - a Hamász katonai szárnya - két aktivistáját azonosították az áldozatokban.
"A Hamász-vezetők semmiféle immunitásra nem számíthatnak, különösen nem egy olyan időszakban, amikor mindent megtesznek a politikai folyamat szabotálása érdekében" - válaszolta Cahi Hanegbi izraeli belbiztonsági miniszter az izraeli katonai rádióban arra az újságírói kérdésre, hogy Jaszin sejk, a Hamász alapítója és szellemi vezetője is a célpontok között van-e, Abdelaziz ar-Rantiszihoz hasonlóan. Ar-Rantiszit, a szervezet egyik politikai vezetőjét kedden sebesítették meg izraeli harci helikopterekből kilőtt rakéták. Ezt követően szerdán a Hamász egyik öngyilkos merénylője Jeruzsálemben felrobbantott egy buszt: a merényletben tizenhatan haltak meg.
Tekintélyes európai és amerikai lapok Ariel Saron izraeli miniszterelnököt kárhoztatták az izraeli-palesztin rendezésre irányuló útiterv megtorpedózásával fenyegető újabb erőszakhullámért, s úgy vélték, George Bush amerikai elnöknek nyomást kell gyakorolnia Izraelre. Saron reflexszerű katonai válasza a terrorcselekményekre a mérsékelt palesztin miniszterelnök, Mahmúd Abbász tekintélyének aláásásával fenyeget - írta a The New York Times. "Az izraeli csapatok bevetése, mintha mi sem történt volna Akabában, ok nélkül rontja Abbász szavahihetőségét és Bush egész béketervének hitelét. Ha Saronnak még mindig nem világos, hogy pusztán a katonai nyomás sohasem óvhatja meg Izraelt az öngyilkos merénylőktől, akkor a Fehér Háznak mindent meg kell tennie, hogy ezt megértesse vele" - vélte az amerikai lap. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Őrizetbe került az olasz milliárdos húsmágnás, és az ügyvédje is

Őrizetbe került az olasz milliárdos húsmágnás, és az ügyvédje is

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról