Legkevesebb hat palesztin - köztük a Hamász terrorszervezet egyik katonai vezetője valamint egy gyermek - vesztette életét Gáza északi részén egy izraeli rakétacsapásban csütörtökön délután. Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan vegye fel a harcot az előző nap Jeruzsálemban elkövetett merényletet vállaló Hamász és a többi radikális palesztin szervezet ellen.

Az izraeli helikopterek legalább hat rakétát lőttek ki egy gépkocsira, amelynek egyik utasa a Hamász-vezető volt; izraeli harci helikopterek 24 órán belül harmadik alkalommal hajtottak végre rakétatámadást Gázában. A csütörtöki csapás halálos áldozatainak kiléte egyelőre nem ismert; palesztin kórházi források szerint harminc személy megsebesült. Izraeli helikopterek korábban szerda éjszaka mértek rakétacsapást egy gázai célpontra. A megtámadott gépkocsiban ketten meghaltak; palesztin források szerint az Ezzeddin el-Kasszám Brigádok - a Hamász katonai szárnya - két aktivistáját azonosították az áldozatokban.
"A Hamász-vezetők semmiféle immunitásra nem számíthatnak, különösen nem egy olyan időszakban, amikor mindent megtesznek a politikai folyamat szabotálása érdekében" - válaszolta Cahi Hanegbi izraeli belbiztonsági miniszter az izraeli katonai rádióban arra az újságírói kérdésre, hogy Jaszin sejk, a Hamász alapítója és szellemi vezetője is a célpontok között van-e, Abdelaziz ar-Rantiszihoz hasonlóan. Ar-Rantiszit, a szervezet egyik politikai vezetőjét kedden sebesítették meg izraeli harci helikopterekből kilőtt rakéták. Ezt követően szerdán a Hamász egyik öngyilkos merénylője Jeruzsálemben felrobbantott egy buszt: a merényletben tizenhatan haltak meg.
Tekintélyes európai és amerikai lapok Ariel Saron izraeli miniszterelnököt kárhoztatták az izraeli-palesztin rendezésre irányuló útiterv megtorpedózásával fenyegető újabb erőszakhullámért, s úgy vélték, George Bush amerikai elnöknek nyomást kell gyakorolnia Izraelre. Saron reflexszerű katonai válasza a terrorcselekményekre a mérsékelt palesztin miniszterelnök, Mahmúd Abbász tekintélyének aláásásával fenyeget - írta a The New York Times. "Az izraeli csapatok bevetése, mintha mi sem történt volna Akabában, ok nélkül rontja Abbász szavahihetőségét és Bush egész béketervének hitelét. Ha Saronnak még mindig nem világos, hogy pusztán a katonai nyomás sohasem óvhatja meg Izraelt az öngyilkos merénylőktől, akkor a Fehér Háznak mindent meg kell tennie, hogy ezt megértesse vele" - vélte az amerikai lap. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Amíg ezt nem kapcsolja ki a Windowsban, a rendszer elküldi a Microsoftnak, hogy mikor mit csinált

Amíg ezt nem kapcsolja ki a Windowsban, a rendszer elküldi a Microsoftnak, hogy mikor mit csinált

A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Mára legfeljebb hószállingózás jut

Mára legfeljebb hószállingózás jut