Vasárnap hazatért Irakból az a szemrevételező csoport, amely a magyar kontingens működési körülményeiről tájékozódott. A tervek szerint Babilontól mintegy 10 kilométerre keletre, Al Hillah nevű település közelében állomásozik majd a magyar szállító zászlóalj Irakban.

A magyar szemrevételező csoport megtekintette azt a – Babilontól mintegy 10 kilométerre, keletre fekvő – Al Hillah nevű település melletti katonai bázist, ahol a magyar szállító alakulat egy lengyel logisztikai és egy bolgár lövészzászlóaljjal közösen állomásozik majd. Az elhagyott iraki laktanyát az amerikai csapatok is használták a közelmúltban. A katonák várhatóan a laktanyában lévő kőépületekben lakhatnak majd.
A magyar, a lengyel és a bolgár zászlóalj összesen mintegy ezer katonájának őrzés-védelmét a bolgárok végzik majd. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese közölte, hogy a magyar szakemberek beszámolója szerint Al Hillahban és a környéken rend uralkodik, működik a közigazgatás, a háború nyomai pedig nem látszanak a településen. Nagy erővel folyik az élet normalizálása, a babiloni palotarendszer rekonstrukciója például amerikai segítséggel történik.
A magyarok tapasztalatai szerint a helyi lakosok nem voltak ellenségesek a katonákkal. A hőmérséklet ugyan magas – napközben akár a 45 fokot is elérheti – de elviselhetőbb, mint Irak más területein, ugyanis ez a térség nem sivatagos, sok a zöld terület. Bocskai István azt is elmondta, hogy a magyar szállítóalakulat Irak középső részén, Bagdadtól délre, Magyarországnyi nagyságú területen fog tevékenykedni.
A szakemberek megtekintették a fő szállítási útvonalakat, amelyek nagyon jó minőségűnek bizonyultak. Bocskai István közölte, hogy júliusban egy újabb magyar csoport utazik Irakba, akik már a tábor telepítésének előkészítésével foglalatoskodnak majd. A 300 katonából álló magyar szállító zászlóalj feltehetően augusztusban utazik a helyszínre, és lengyel parancsnokság alatt teljesít majd szolgálatot. A magyar katonák felkészítése hétfőn kezdődik, úgynevezett kötelék-kiképzési, összekovácsolási gyakorlattal a táborfalvai gyakorlótéren. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Szokatlan funkció kerülhet a Samsung következő csúcstelefonjába: kriptopénzt is őrizhetne az S10?

Szokatlan funkció kerülhet a Samsung következő csúcstelefonjába: kriptopénzt is őrizhetne az S10?

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton