Tetszett a cikk?

Vasárnap hazatért Irakból az a szemrevételező csoport, amely a magyar kontingens működési körülményeiről tájékozódott. A tervek szerint Babilontól mintegy 10 kilométerre keletre, Al Hillah nevű település közelében állomásozik majd a magyar szállító zászlóalj Irakban.

A magyar szemrevételező csoport megtekintette azt a – Babilontól mintegy 10 kilométerre, keletre fekvő – Al Hillah nevű település melletti katonai bázist, ahol a magyar szállító alakulat egy lengyel logisztikai és egy bolgár lövészzászlóaljjal közösen állomásozik majd. Az elhagyott iraki laktanyát az amerikai csapatok is használták a közelmúltban. A katonák várhatóan a laktanyában lévő kőépületekben lakhatnak majd.
A magyar, a lengyel és a bolgár zászlóalj összesen mintegy ezer katonájának őrzés-védelmét a bolgárok végzik majd. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese közölte, hogy a magyar szakemberek beszámolója szerint Al Hillahban és a környéken rend uralkodik, működik a közigazgatás, a háború nyomai pedig nem látszanak a településen. Nagy erővel folyik az élet normalizálása, a babiloni palotarendszer rekonstrukciója például amerikai segítséggel történik.
A magyarok tapasztalatai szerint a helyi lakosok nem voltak ellenségesek a katonákkal. A hőmérséklet ugyan magas – napközben akár a 45 fokot is elérheti – de elviselhetőbb, mint Irak más területein, ugyanis ez a térség nem sivatagos, sok a zöld terület. Bocskai István azt is elmondta, hogy a magyar szállítóalakulat Irak középső részén, Bagdadtól délre, Magyarországnyi nagyságú területen fog tevékenykedni.
A szakemberek megtekintették a fő szállítási útvonalakat, amelyek nagyon jó minőségűnek bizonyultak. Bocskai István közölte, hogy júliusban egy újabb magyar csoport utazik Irakba, akik már a tábor telepítésének előkészítésével foglalatoskodnak majd. A 300 katonából álló magyar szállító zászlóalj feltehetően augusztusban utazik a helyszínre, és lengyel parancsnokság alatt teljesít majd szolgálatot. A magyar katonák felkészítése hétfőn kezdődik, úgynevezett kötelék-kiképzési, összekovácsolási gyakorlattal a táborfalvai gyakorlótéren. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt